Gardenia vissnar bort i tystnad

DYSTOPISK KÄNSLA. Sedan aktiebolaget Gardenia avvecklades i fjol har en del av växterna i den stora glaspyramiden – som skulle vara den stora stoltheten i Vik – låtits ruttna bort. Bild: Cata Portin

Den forna stoltheten i Vik har lämnats att förfalla. Ägaren Helsingfors stad förhandlar med eventuella köpare, men än finns det inget kontrakt. Och inuti växthuset vissnar palmerna bort.

Mest ser den ut som en förlorad civilisation, den massiva glaspyramiden i Vik i östra Helsingfors. Dödsdömda gulnade blad klänger sig desperat fast vid glasväggen trots att värmen och fukten sedan länge är avstängda. Men mellan betonggolvets plattor ser naturen ut att ha tagit över. Där sticker några anarkistiska gröna blad modigt upp nosen.

SLOKAR. En del av växterna såldes eller gavs bort, men många blev kvar i Gardenia. Bild: Cata Portin

Också rosenträdgård utanför är fullkomligt vildvuxen. Bland rosorna spatserar Vikbon Erkki som skakar på huvudet när vi frågar om han brukar komma hit ofta.

– Jag och min fru flyttade hit 2005 och brukade promenera här varje dag. Det här var verkligen inte vad vi hade tänkt oss skulle hända med området. Det är så man skäms. Hur mycket tid, energi och skattepengar plöjdes inte ner i det här projektet? Och så låter man det förfalla efter bara femton år. Någon borde ställas till svars, man borde inte få slarva med skattepengar så här, säger han.

SLOCKNAD FILMSTJÄRNA. Den fjorton meter höga palmen vid ingången var en av Gardenias stora stjärnor. När HBL besökte trädgården i fjol kunde trädgårdsmästaren Katja Uski berätta att palmen var ett litet växtmirakel. På bara några år växte den sig från en liten buske till en ståtlig jätteväxt. Bild: Cata Portin

Gardenia byggdes med pompa och ståt inför kulturhuvudstadsåret 2000 och invigdes 2001. Exotiska växter importerade från tropiska skogar runtom i världen och planterades i Gardenia av botaniska experter. Helsingfors stad och Helsingfors universitet grundade aktiebolaget Gardenia Ab som skulle driva verksamhet i grönskan. Tanken var att olika ämbetsverk skulle köpa tjänster av Gardenia och på det sättet får verksamheten – som ändå hade stark betoning på rekreation från början – att gå runt.

Men så gick det inte. Byggnadskostnaderna skenade i väg, hyran chockhöjdes och till slut stod Gardenia där med en hyra på 60 000 euro i månaden – och vinstkrav. När inte den ekvationen gick ihop bestämde politikerna i fjol att stänga ner Gardenia med motiveringen att företaget inte går på plus. Många klagade på att saken skötts illa från första början och att man aldrig borde ha låtit sig inbillas att ett projekt som Gardenia kunde bli lönsamt. Man föreslog till exempel att trädgården borde underställas ett ämbetsverk, på samma sätt som Botaniska trädgården eller andra rekreationsplatser.

Vd:n blev arbetslös

En av dem som riktade skarp kritik mot nedläggningen var Gardenia Ab:s vd Sari Oikarinen. När vi slår en snabb signal till henne berättar hon att hon med tungt hjärta stängde av de sista fuktmaskinerna och värmelamporna i januari. Sedan dess har hon gått arbetslös och försökt att inte tänka för mycket på projektet Gardenia.

BLAND OGRÄS. Även rosenträdgården har lämnats åt sitt öde och rosorna trängs med ogräs. Bild: Cata Portin

– Jag kan bara tänka mig hur där ser ut nu. Vi sålde eller gav bort en del av växterna men de största och vackraste står säkert kvar och vissnar bort. Men bambuskotten kan klara sig. De kämpar nog på, säger hon hoppfullt.

Hon är bitter på hur projektet sköttes.

– Det skulle ha gått att rädda Gardenia men den politiska viljan saknades. När de bestämmande människorna byttes ut, byttes också idéerna. Men visst är det tråkigt att man bygger upp sådant här utan att göra upp en realistisk, långsiktig plan.

När HBL skrev om trädgården i fjol sades det att man försökte hitta en ny hyresgäst till glaspyramiden. Sonderingarna hade redan pågått i ett år utan resultat. Ett år senare har man slutat hoppas på hyresgäster och i stället söker staden någon som kunde köpa hela rasket, både glaspyramiden och de affärslokaler som finns på tomten. Enligt Pekka Sauri har lokalcentralen vid fastighetskontoret fått in fem anbud.

Bild: Cata Portin

– Senast jag hörde något om Gardenia var vid midsommaren. Då fortsatte förhandlingarna med två anbudsgivare, och antagligen har ingenting hänt sedan dess. Förhoppningsvis får fastigheten snart nya ägare.

Vem som är intresserad av att köpa ett jättelikt växthus som dessutom är fruktansvärt dyrt i drift kan han inte säga under pågående förhandlingar. I de vildaste förhoppningarnas tid, innan Gardenia Ab avvecklades, hoppades man till exempel på hotell eller restauranger men just nu ser lokalen knappast särskilt lockande ut med sina slitna skönhetsfläckar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning