Gardell: Nordea är steget före konkurrenterna

Christer Gardell, storägare i Nordea, har fortsatt förtroende för banken. Bild: TT-SvD/Tomas Oneborg

Nordeas aktie föll kraftigt i början av veckan efter nya uppgifter om misstänkt penningtvätt i Estland. Men en av storägarna, Christer Gardell, har fortsatt förtroende för banken.

Danske Banks vd Thomas Borgen avgick i september förra året, efter att det avslöjats att banken varit inblandad i penningtvätt i Estland. Men Christer Gardell, som äger 2,3 procent av aktierna i Nordea, ser ingen risk för att anklagelserna mot Danske Bank kommer att eskalera till en ny bankkris.

– Nordeas situation är mycket annorlunda jämfört med Danske Banks, säger han till TT.

Förutom Danske Bank så har Swedbank och Nordea anklagats för kopplingar till penningtvättshärvan. Men Gardell har förtroende för hur Nordea hanterar penningtvättsfrågor.

– Arbetet med att återupprätta bankens förtroende började redan för flera år sedan. Nordea har legat steget före sina nordiska konkurrenter när det gäller att stärka arbetet mot penningtvätt, säger han.

Sedan sommaren 2017 har Nordeaaktien rasat 37 procent. Enligt Christer Gardell är aktien undervärderad på marknaden.

– Nordeas konkurrenter värderas 35 procent högre än Nordea. Vi tycker att aktien är för billig.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46