Garantera högklassig ligafotboll också i slutspelet

Skall finsk fotboll kunna tas på allvar behöver vi garantera bättre förhållanden för våra fotbollsspelare och lag.

Efter att i några dagar ha smält den svidande förlusten efter straffsparkstävlingen i Mariehamn har jag lite funderat på det nya spelsystemet i Veikkausligan. I det stora hela är det en riktigt lyckad förnyelse av ligan. Indelningen i en övre och nedre slutserie har resulterat i fler matcher av intresse för de flesta lagen.

Det är inte längre endast en kamp om ett fortsatt kontrakt i ligan för lagen i den nedre halvan av grundserien. Tidigare år var de sista matcherna för många lag betydelselösa. Nu har ett flertal lag en chans att knipa en plats i Europaligakvalet om de vinner den nedre slutserien, vilket avsevärt har ökat antalet intressanta matcher.

Det finns dock en del som bollförbundet och ligan borde fundera på. För en del av lagen leder det nuvarande cupsystemet till att lagen endast får nöja sig med extra kostnader, utan en möjlighet till biljettintäkter. Hemmaplansfavören är både ekonomiskt och spelmässigt för stor. Då det ställs stora krav på lagen för att erhålla en ligalicens borde kraven på spelplanen även i cupskedet vara höga. Matcherna bör kunna spelas på ett underlag av god kvalitet. Att man avgör vilket lag som skall gå vidare i kampen om en plats i Europaligakvalet på en regntung gräsplan, som liknade en potatisåker eller en sumpmark, är inte värdigt en ligamatch.

Bägge lagen förlorade idrottsmässigt på detta, publiken förlorade på detta, Veikkausligan förlorade på detta och framför allt finsk fotboll förlorade på detta. Skall finsk fotboll kunna tas på allvar behöver vi garantera bättre förhållanden för våra fotbollsspelare och lag.

Ligastyrelsen kunde finslipa det nya systemet så att det i högre grad kan garantera högklassig ligafotboll även i slutspelsskedet. Något utjämningssystem borde styrelsen fundera på så att slutspelen inte blir alltför ekonomiskt betungande för något av lagen.

Förändringen som gjorts är i det stora hela lysande, men det går ännu att förbättra systemet så att det i högre grad gagnar såväl lagen, spelarna, publiken som den finska fotbollen.

Jan-Erik Eklöf, Vanda

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning