Gammal sexskandal hemsöker dansk toppolitiker

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) har på nytt hamnat i blåsväder för en tolv år gammal skandal kring en sexuell förbindelse med en 15-årig flicka. Statsminister Mette Frederiksen säger att hon har fortsatt förtroende för honom.

– Jag har förtroende för de ministrar som har utsetts i Danmark. I det här specifika fallet har Jeppe Kofod för flera år sedan bett om ursäkt, säger hon till TV2.

Hon tillägger att om någon har begått ett allvarligt fel är det viktigt att man ber om ursäkt och tar avstånd från det.

Liberala Radikale Venstres jämställdhetstalesperson Samira Nawa satte ljuset på händelsen då hon i förra veckan ifrågasatte Kofods lämplighet som minister med hänvisning till skandalen. RV är stödparti till Danmarks S-ledda regering. Men RV:s partiledare Morten Østergaard säger att partiet inte kommer att kräva en misstroendeomröstning om Kofod.

Även partiet Alternativet har anslutit sig till kritiken.

– Det visar på dåligt omdöme från (statsminister) Mette Frederiksen att utse honom till utrikesminister, säger partiledaren Josephine Fock till tidningen Politiken.

Det var 2008, då Kofod var 34 år och utrikespolitisk talesperson, som han hade sex med en 15-årig flicka som var medlem i danska S ungdomsförbund.

– Jag tycker att det är lite konstigt att man just nu, när det strömmar in berättelser från kvinnor om sexuella trakasserier som pågår här och nu, måste återvända till ett tolv år gammalt fall som är fullt belyst och diskuterats öppet i offentligheten, och där Jeppe Kofod dessutom har bett om ursäkt, säger partikamraten och jämställdhetsministern Mogens Jensen till TV2.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning