Gammal septett på nya äventyr

Sju rycker ut. Vincent D'Onofrio, Martin Sensmeier, Manuel Garcia-Rulfo, Ethan Hawke, Denzel Washington, Chris Pratt och Byung-hun Lee i The Magnificent Seven. Bild: Scott Garfield

Antoine Fuqua regisserar The Magnificent Seven med schvung, men som i sina tidigare filmer satsar han först och främst på action, utan att desto mer utmejsla sina karaktärer.

VÄSTERN

The Magnificent Seven

Regi: Antoine Fuqua. Manus: Richard Wenk, Nic Pizzolatto. Foto: Mauro Fiore. Musik: Simon Franglen, James Horner. I rollerna: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Peter Sarsgaard.

Enträget rider västernfilmen vidare i konkurrens med mer modebetonade genrer. Färska exempel utgör The Revenant och The Hateful Eight. Det är måhända också symptomatiskt att dessa två filmer inte riktigt visste vart de var på väg. Då kan det vara lättare att vända tillbaka och satsa på säkra kort vilket de nya versionerna av 3:10 to Yuma och True Grit gjort. Nu har turen kommit till Antoine Fuquas The Magnificent Seven.

John Sturges' 7 vågade livet (1960) var naturligtvis en västernöverföring av Akira Kurosawas mästerliga De sju samurajerna (1954). Den amerikanska septetten som tar sig an en till synes hopplös sak blev en ytterst populär och inflytelserik film som kom att påverka spagettivästern och många berättelser om ett disparat men yrkesmässigt team (De professionella, 12 fördömda män).

Fuquas magnifika män hjälper inte fattiga mexikanska peoner utan nybyggare nära en guldgruva 1879. Ortens starke man är Peter Sarsgaards gruvbaron Bogue och längre i ondska och begär efter mammon kan man just inte gå. Den som tar initiativet bland de förtryckta ortsborna när Denzel Washingtons prisjägare Chisolm råkar rida in i stan är Haley Bennetts unga änka Emma vars man brutalt mördats av Bogue och hans hejdukar. När Chisolm startar sin rekryteringsuppgift visar det sig att han har en gås oplockad med Bogue från inbördeskriget.

Vad som etableras är en etniskt sammansatt grupp där Chris Pratts gunslinger, Ethan Hawkes prickskytt och Vincent D'Onofrios trapper utökas med en asiat (Byung-hun Lee), en indiankrigare (Martin Sensmeier) och en mexikan (Manuel Garcia-Rulfo). Och ledaren är som sagt afroamerikan.

Fuqua regisserar schvungfullt men som i sina tidigare filmer satsar han först och främst på action, och ofta på rituell vapenmystik, utan att desto mer utmejsla sina karaktärer. Illustrativ är den mot slutet förekommande långa sekvens då Bogue och hans trupper tyr sig till en förödande Gatlingkulspruta. Också de sjus interaktion med invånarna blir ganska perifer, med undantag av Emma. En betydligt större roll spelade samarbetet i den äldre versionen.

Hos Sturges fanns också en melankolisk medvetenhet om att de sju legoknektarna är rotlösa och hemlösa varelser. Eller som ledaren Chris (Yul Brynner) slutligen säger: Det är bönderna som vunnit, vi framstår alltid som förlorare.

Men visst bjuds det på heroisk självuppoffring i kombination med en nästan gammaltestamentlig dualism. Talande är bilden av den förkolnade kyrkan som Bogue tuttat eld på.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning