Gamla verk får nya namn – Trafikverket heter nu Trafikledsverket

Under Trafikledsverkets ledning ser de regionala NTM-centralerna till att landsvägstrafiken är smidig och säker. Bild: Flickr/Mark Bonica

Reformerna av trafikförvaltningen träder i kraft på tisdag. Trafikverket heter nu Trafikledsverket.

Trafikledsverket fokuserar på att planera, utveckla och underhålla väg-, järnvägs-, och farledsnätet.

Verket ansvarar också för att organisera trafikstyrning och vintersjöfart.

Kari Wihlman fortsätter som Trafikledsverkets generaldirektör, skriver Trafikledsverket i ett pressmeddelande. Vid verket jobbar fyra hundra sakkunniga, men de sysselsätter över 12 000 personer genom investeringsprojekt, planering och underhåll.

Ämbetsverkets årsbudget är 2 miljarder euro och Trafikledsverket ansvarar för en infrastrukturegendom på över 20 miljarder euro.

Trafi är nu Traficom

Trafikledsverket samarbetar med flera olika aktörer. Bland annat med det nya bolaget Traffic Management Finland Group som inleder sin verksamhet på tisdag. De ansvarar för trafikstyrningen av alla transportslag.

På tisdag inleder också det nya Transport- och kommunikationsverket Traficom sin verksamhet. Traficom ansvarar bland annat för trafiktillstånd, behörigheter och övervakning.

Under Trafikledsverkets ledning ser de regionala NTM-centralerna till att landsvägstrafiken är smidig och säker.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning