Analys: Gamla sår mellan Serbien och Kroatien kan splittra Europa

Bild: Ksf Arkiv

Det är mer än tjugo år sedan krigen på Balkan utkämpades, men det verkar vara svårt att åstadkomma någon form av balans i relationerna mellan i synnerhet Kroatien och Serbien.

Den lilla byn Drage i Kroatien kan bli en fackla som än en gång tänder bränder på Balkan. Miro Baresic, en kroat som kämpade för ett självständigt Kroatien bland annat genom att delta i ett misslyckat kidnappningsförsök av Jugoslaviens ambassadör i Stockholm 1971, hedrades genom en staty just i Drage förra söndagen.

Baresic ingick i en nationalistisk kroatisk organisation som har förknippats med det ökända ustasja, en fascistisk rörelse som under andra världskriget upprätthöll koncentrationsläger, förföljde och dödade judar och serber – enligt ett av huvudvittnena i rättegången mot Adolf Eichmann 1961. Baresic och en annan kroat misslyckades i sitt kidnappningsförsök och dödade ambassadören. De dömdes till livstids fängelse i Sverige, men fick en förkortad dom och hamnade genom olika skeenden till slut i Sydamerika. När kriget på Balkan bröt ut återvände Baresic till Kroatien. Han dog under, som det heter, mystiska omständigheter 1991.

I ceremonin i Drage deltog två kroatiska ministrar. Den ena ses på en bild tillsammans med en grupp män som bär det gamla kännetecknet för ustasja, ett stort U – visserligen inbäddat i namnet Frankfurt.

Kroatien har också nyligen hävt två domar mot personer som dömts för krigsbrott.

En tidigare serbisk ambassadör sade till serbiska medier att Kroatiens agerande visar att kriget inte är över.

Kroatien var en av de sex delrepubliker i det forna Jugoslavien som proklamerade självständighet 1991. Bara Makedonien lyckades frigöra sig utan krig på 90-talet, i Slovenien blev striderna kortvariga medan krigen i Kroatien och i synnerhet i Bosnien var blodiga och utdragna. Montenegro blev långt senare självständigt.

Det är mer än tjugo år sedan krigen på Balkan utkämpades, men det verkar vara svårt att åstadkomma någon form av balans i relationerna mellan i synnerhet Kroatien och Serbien. Medan Bosnien nyligen fördömde en incident där den serbiska flaggan brändes, håller Kroatien envist fast vid att personer som Baresic är "en stor patriot", som en av de närvarande ministrarna sade i sitt tal vid ceremonin när statyn av Baresic avtäcktes.

Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic har i ett brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s utrikesminister Federica Mogherini varnat för en allt aggressivare nationalism i Kroatien. Det är en välgrundad varning.

Det finns nämligen inga vackra omskrivningar för ustasja, det var – och är – en fascistisk rörelse. Den hade också drag som vi känner igen från de extrema rörelser vi ser i dag – ortodoxa serber tvångsomvändes på 40-talet till katolicismen. Och trots att ustasja förbjöds efter andra världskriget, finns det vittnen som berättar hur de tidigare ustasjamännen fortsatte med lönnmord på serber i andra länder.

Fanatisk nationalism på Balkan brukar förknippas med serber. Men samma fanatism finns nog i Kroatien och också i Kosovo (som alltså inte var en av de sex delrepublikerna i Jugoslavien, utan en del av Serbien).

I dag, den 5 augusti, har det gått 21 år sedan cirka 240 000 kroatiska serber drevs ut från Knin i Kroatien. Många omplacerades i Kosovo och södra Serbien, därifrån de tvingades fly igen efter några år när Kosovo ställdes under FN:s administration. Men samma uppmärksamhet som massakern i Srebrenica, som skedde samma år, kommer Knin aldrig att få.

Krigen på Balkan kan också ses som en av grunderna för de inflammerade relationerna mellan väst och Ryssland. Ryssland motsatte sig kraftigt Natos bombningar av Serbien 1999 och har aldrig erkänt Kosovos självständighet.

I ett uttalande i onsdags sade Rysslands ambassadör Aleksandr Tjepurin till den serbiska nyhetssajten B92 att Kosovo inte är en stat, utan ett protektorat. Han hänvisade till FN:s säkerhetsråds resolution 1244 från 1999 som ställde området under FN:s administration, men inte talade för självständighet.

Tjepurin kritiserade EU för brist på kapacitet och styrka – Serbien och Kosovo har fört segslitna förhandlingar om de praktiska arrangemangen för den serbiska befolkningen i Kosovo.

EU är fullt upptaget med att försöka blidka Turkiet efter den kritik som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan riktat mot unionen efter det misslyckade kuppförsöket för ett par veckor sedan. 

Men att inte ta den pyrande konflikten mellan Serbien och Kroatien på allvar är farligt. Än så länge går det säkert att påminna parterna om att EU-medlemskapet förutsätter goda relationer till sina grannar och att målet är att arbeta för stabilitet i hela området.

En ny konflikt på Balkan skulle splittra Europa ytterligare.

Yrsa Grüne

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03