Gamla busstationen ”breddar filmutbudet i staden”

I nya förslaget ingår en stor uteservering som har öppet året runt. Bild: Fotomontage / SARC Oy

En grupp investerare vill bygga en stor biograf i det som finns kvar av Åbo kasern – byggnaden som många helsingforsare minns som busstationen.

Det händer saker i centrala Helsingfors. Nya metrobanan har nästan tömt Kampens terminal på bussar, Glaspalatset byggs om till museum och nu kan också gamla busstationen få nytt liv. Bakom förslaget att öppna en biograf i busstationen är bland andra filmentusiasten och placeraren Ari Tolppanen, som filmvännerna minns att drev Nordia på Georgsgatan på 1980-talet.

Stadsmiljönämnden diskuterar Tolppanen & co:s förslag på tisdag.

Planen är att bygga flera biosalonger under markytan. Den gamla kasernen, det vill säga busstationsbyggnaden, renoveras till en stor aula med restaurang och kafé.

Åbo kasern i Kampen förstördes nästan helt 1918 under inbördeskriget.

På platsen byggdes Glaspalatset, som skulle rivas men aldrig revs. Nya museet Amos Rex inleder sin verksamhet hösten 2018.

Det nya konstmuseets kärna utgörs av en 2000 m² stor utställningssal som ligger under Glaspalatstorget.

Den enda kvarvarande kasernbyggnaden fungerade i årtionden som busstation.

I början av 2000-talet flyttade bussarna in i Kampens terminal.

– Vi har allt färre biografer i Helsingfors centrum och därmed är också utbudet av filmer smalare. Det är fint att det byggs biografer i köpcenter utanför staden men jag tror att det också finns efterfrågan på bio i city, säger Ari Tolppanen i ett pressmeddelande.

Kostnaderna för den omfattande ombyggnaden klarnar då planerna klarnar.

– Nog kan det handla om några tiotals miljoner euro. Går allt vägen så öppnar vi i början på 2020-talet, säger Ari Tolppanen till HBL.

Ari Tolppanen är styrelseordförande i Aristo-Invest Ab och en av grundarna i CapMan.

I dag har stadsmiljösektorn ett stort utställningsutrymme i busstationen.

Politikerna förväntas fatta beslut under våren 2018.

Gamla kasernbyggnaden fungerade i årtionden som helsingforsarnas busstation. Bild: Lehtikuva

Bussarna parkerade på Glaspalatsets innergård ännu i början på 2000-talet. Bild: Lehtikuva/Seppo Samuli

Artikeln har uppdaterats kl 12.05 med uppgifter om kostnader och byggtidtabell.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning