Gamla busstationen kan bli restaurang- och biografcenter

Den gamla busstationen är den gula byggnaden mellan Glaspalatset och Kampens köpcenter. Bild: Arkivbild

Helsingfors gamla busstation eller Åbo kasern som byggnaden egentligen heter, ser ut att bli restaurang- och biografcenter. Konstsamfundet är intresserat av byggnaden i placeringssyfte.

Efter att föreningen Konstsamfundet sålde sin andel i Forumkvarteret har föreningen sneglat på lämpliga fastigheter att återinvestera en del av sina 300 miljoner euro från Forumaffären. Konstsamfundet har signalerat att föreningen är intresserad av att köpa Åbo kasern av Helsingfors stad.

Planeringen av det nya restaurang- och biografcentret är i full gång. Capman-grundarna Ari Tolppanen och Mikko Leino har sedan i fjol ett nytt bolag, Ilona Studios, som ska driva biografcentret i kvarteret tillsammans med biografkedjan Bio Rex Cinemas.

Restaurangkoncernen Noho Partners som äger kring 220 restauranger och nattklubbar har meddelat att bolaget vill driva restaurangerna i byggnaden och ha verksamhet i den glaspaviljong som byggs på torget mot Glaspalatset. Enligt planerna ska Åbo kasern också få stora nya underjordiska utrymmen.

Konstsamfundet är intresserat att gå in som investerare i fastigheten eftersom föreningen redan äger Glaspalatset och konstmuseet Amos Rex i samma kvarter.

– För oss vore det viktigt att kunna planera hela kvarteret Glaspalatset, Amos Rex och Åbo kasern tillsammans som en helhet. En tanke är att möjligtvis binda ihop byggnaderna under jorden. Vi vill skapa ett upplevelsekvarter och en mötesplats för stadskultur, säger Konstsamfundets vd Stefan Björkman.

Den tilltänkta underjordiska järnvägstunneln Centrumslingan, kommer att ha en direkt trapp- och hissförbindelse till byggnaden, vilket ses som ett stort plus i jakten på biografbesökare och restaurangkunder.

Planerna för det nya biograf- och restaurangcentret behandlas av Stadsmiljönämnden den 5 november. Målet är att byggnadsarbetena kunde komma i gång nästa sommar och att restaurang- och biografcentret skulle stå klart hösten 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning