"Game seven" för HIFK – för första gången sedan guldvåren 2011

Jarkko Malinen har gjort sitt i IFK.Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

HIFK höll ihop under pressen i hemmahallen och tvingade fram en sjunde semifinalmatch mot Kärpät. På lördag avgörs vem som möter Tappara i FM-finalerna.

HIFK:s och Kärpäts semifinalserie blir en verklig slutspelsklassiker. Med ryggen mot väggen slog HIFK Kärpät och utjämnade matchserien till 3–3. Match sju – den första i år – spelas i Uleåborg på lördag. HIFK har spelat 14 slutspelsserier sedan laget senast gått till en sjunde match. Det skedde under FM-guldvåren 2011 då HIFK fällde Jokerit i kvartsfinalerna med 4–3 i matcher.

HIFK:s stora hjälte i förlängningen blev Teemu Eronen som satte segermålet då 65.51 spelats. Eronen jublade hejvilt – förståeligt nog. Det var under Eronens utvisning som Kärpät reducerade och kom med i matchen.

– Jag såg att vi fick pucken och så rusade jag till målet. Sen fick jag en passning och satte in den, säger Eronen.

HIFK inledde riktigt skarpt och hade 2–0 på tavlan efter bara tio minuter. Det största måljublet stod veteranbacken Markus Kankaanperä för. "Kanki" gjorde hela säsongens andra mål och sin första fullträff i HIFK-tröjan i match nummer 33. HIFK ledde med 2–0 efter Jarkko Malinens fullträff.

Kärpät fick igen en dröminledning på en period, den andra, i Ishallen då Julius Junttila reducerade 56 sekunder in i period två med en tursam styrning. Kärpät pressade hårt på och HIFK-tränaren Ari-Pekka Selin tog timeout – som visade sig vara ett bra val. Tolv sekunder efter HIFK:s timeout satte Juhani Tyrväinen 3–1.

Kärpät, som i match två i serien lyckades hämta in ett två måls försprång, reducerade till 3–2 och utjämnade till 3–3 dryga tio minuter före slutsignalen i tredje perioden genom guldhjälmen Junttila.

Bägge lagen hade goda lägen under de underhållande slutminuterna men det blev förlängning för tredje gången på sex matcher. I förlängningen pressade Kärpät på och HIFK hade också sina lägen men denna gång var det rödtröjorna som fick jubla.

Hälften av HIFK:s slutspelsmatcher i vår har gått till förlängning. HIFK:s facit i dem är två segrar och fyra förluster.

Match sju, "game seven", mellan Kärpät och HIFK spelas på lördag med start klockan 17.00.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00