Gallup: Sannfinländarna på tredje plats, SDP backar

Jussi Halla-aho har lett oppositionspartiet Sannfinländarna till en tredje plats i Yles senaste partimätning. Bild: SPT/Catariina Salo

Sannfinländarna har gått om Centern i Yles partimätning och är nu Finlands tredje populäraste parti med ett väljarstöd på 15,1 procent.

SDP är fortfarande Finlands populäraste parti, visar Yles färska partimätning. 20,1 procent av dem som uppgett sina partisympatier i partimätningen säger sig stödja SDP.

SDP:s väljarstöd har således sjunkit med 1,2 procentenheter från Yles förra partimätning, men marginalen till Samlingspartiet på andra plats är fortfarande klar. Samlingspartiet har ett väljarstöd på 15,8 procent.

Sannfinländarnas väljarstöd har vuxit med hela 1,8 procentenheter sedan Yles förra mätning och partiet landar nu på 15,1 procent. Det innebär att Sannfinländarna är populärare än statsministerpartiet Centern, vars stöd är 14,4 procent.

Bland resten av partierna har De gröna ett väljarstöd på 13 procent och Vänsterförbundet 9,8 procent. Svenska folkpartiets väljarstöd är 4,3 procent och Kristdemokraternas 3,5 procent. Blå framtid backas upp av 0,9 procent av väljarna.

Yles partimätning gjordes av Taloustutkimus som intervjuade 1 954 personer. Av dem uppgav 1 222 sina partisympatier. Det finns tydliga skillnader mellan resultaten i Yles partimätning och den partimätning som Helsingin Sanomat publicerade tidigare i mars.

Finland går till riksdagsval den 14 april.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning