Gallup: "Så klart ska höstlovet finnas!"

Höstlovet firas i hela landet under vecka 42, men längden varierar från ett par dagar till hela veckan. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Nästa vecka infaller höstlovet. Längden varierar, i Helsingfors, Vanda och Grankulla har eleverna bara två dagar ledigt, medan höstlovet i Esbo är en hel vecka i år.

Höstlovet har sina rötter i potatislovet, eller skördelovet som det också kallades. Det var ett lov som barnen förr i tiden fick för att kunna hjälpa till med potatisskörden. Efter att jordbrukssamhället avvecklades försvann potatislovet i slutet av 1960-talet. På 1970-talet infördes lovet igen, men då under namnet höstlov.

Hur ser elever i olika åldrar på höstlovet i dag? HBL har frågat fyra elever.

Ska höstlovet finnas? Varför är det viktigt? Vad ska du göra på höstlovet?

Bild: Leif Weckström

Vilma Manninen, åk 9 i Hagelstamska skolan

– Såklart ska höstlovet finnas! Det är trevligt att ha några dagar ledigt då man inte behöver tänka på skolan. Det är bra för elevernas minne att får de ta en kort paus om de har varit stressade av det nya läsåret.

– Jag ska åka på en kryssning till Sverige. Oftast brukar jag bara vara hemma på höstlovet eller så åker jag på kortare resor med släkten till Noux, till vår stuga i S:t Michel eller till just Sverige.

Bild: Leif Weckström

Saga Sederholm, åk 5 i Granhultsskolan

– Jag tycker att det ska finnas höstlov, för att det är trevligare med lov. Egentligen är det inte så viktigt men det är skönt att ta en liten paus från skolan.

– Jag tror att vi far till vårt landställe i år, vi brukar antingen vara hemma eller åka till stugan på höstlovet.

Bild: Leif Weckström

Rasmus Lundström, abiturient i Tölö gymnasium

– Vi ska definitivt ha höstlov. Det erbjuder en bra chans att pusta ut under hösten då skolan redan hållit på en god stund.

– Jag ska vara hemma och festa och spela fotboll. Det är också vad jag har gjort under tidigare höstlov.

Bild: Privat

Leo Hirvelä, åk 9 i Hagelstamska skolan

– Såklart, man måste få vila ibland och njuta av hösten utan att ha massor av stress med skolarbete.

– Jag brukar oftast sova och vara med vänner under höstlovet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning