Galleri Huuto får nytt hem i Kampen

Hamnkvarter på Busholmen. Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Gallerierna Huuto och Rankka som blev av med sina lokaler vid Magasin L3 på Busholmen flyttar till Kampen i augusti. Beskedet är en stor lättnad för gallerierna.

Galleri Huuto och Galleri Rankka som vid årsskiftet blev uppsagda från stadens hamnmagasin L3 på grund av en kommande renovering vädrar morgonluft. Gallerierna har skrivit ett tvåårigt hyreskontrakt med fastighetskoncernen Kojamo för de gamla maskin- och vattenkraftslaboratoriehallarna på Eriksgatan 36 i Kampen.

Gallerierna flyttar in i augusti då hallarna blir lediga. De senaste åren har lokalerna använts av yrkeshögskolan Metropolia för undervisning.

Uppsägningen av de konstnärsdrivna gallerierna från fastigheterna vid Busholmen väckte uppmärksamhet under våren. Bland annat startades en protestlista, som undertecknades av 1 756 personer. Galleri Huuto hade verkat på Busholmen sedan 2012 och årligen arrangerat omkring 70 utställningar.

– Galleri Huuto drivs av ett konstnärskollektiv med relativt små resurser och vi har ända från början förstått att vi så småningom kommer att bli tvungna att flytta på oss för att kunna erbjuda konstnärer utställningsmöjligheter till ett rimligt pris. Trots detta blev vi tagna på sängen av flytten från Busholmen. Situationen hotade vår fortsatta verksamhet. Vi är synnerligen glada att vi fann en fungerande lösning, säger verksamhetsledare Henni Oksman.

Den här sommaren verkar Galleri Huuto utan lokaler, men ordnar ad hoc-utställningar på olika håll i staden.

Läs också: Galleritragedin på Busholmen drabbar hela konstscenen (HBL 27.1.2018).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning