"Galet" australiskt solprojekt tar form

Om jätteprojektet blir av kommer det att kräva världens största solcellsanläggning. Men det finns det gott om plats för i glesbefolkade norra Australien. Arkivbild från USA. Bild: Dave Kolpack/TT-AP

En 3 000 kilometer lång gigawattskabel med solkraft från en världsdel till en annan? Affärsmannen Mike Cannon-Brookes erkänner att projektet Australia Singapore Power Link (ASPL) låter "helt uppåt väggarna galet", men storsatsar ändå.

– Vi ska få det att funka, jag ska bygga en lina, säger han till tidningen AFR.

Och inte vilken lina som helst – undervattenskabeln ASPL är tänkt att få en kapacitet på 10 gigawatt. Det motsvarar mer än 50 gånger effekten på Finlands största vattenkraftverk, Petäjäskoski i Kemijoki. Och ASPL är tänkt att kunna stå för en femtedel av Singapores elbehov. Den är kostnadsberäknad till 25 miljarder australiska dollar (17 miljarder euro).

Idealiskt väder

Internationellt är Cannon-Brookes redan känd för spektakulära satsningar, efter att 2017 via Twitter ha slagit vad med Tesla-chefen Elon Musk om bygget av energilagring, en lösning som sedan blivit känd som "världens största batteri", i Hornsdale i delstaten South Australia.

I det nya projektet ska elektriciteten komma från trakterna kring Tennant Creek i Northern Territory i norra Australien, ett platt glesbefolkat område med mestadels fint väder året runt – idealiskt för solenergi.

Med 10 gigawatts kapacitet blir även den solcellspark som ska byggas i rekordformat. Northern Territorys delstatsmyndigheter meddelade i augusti att parken ska uppföras av Sydney-baserade företaget 5B, i samarbete med Sun Cable som ansvarar för Singapore-kabeln, rapporterar branschsajten Renew economy.

Klart 2027

Eftersom singaporianerna kanske inte efterfrågar elen just när solen gassar som bäst i Tennant Creek behövs även energilagring i gigaformat, närmare bestämt 20–30 gigawattimmar, eller upp till 300 gånger kapaciteten i Hornsdale. Och där kommer Cannon-Brookes kontakt med Elon Musk väl till pass.

– Elon försäkrar att hans batterier fungerar när det är 50 grader, och det kommer att behövas i Tennant Creek. säger den australiske affärsmannen till AFR.

Enligt Renew economy kan projektet stå klart 2027.

Liknande satsningar har planerats även i vår del av världen, i första hand det tyska initiativet Desertec, tänkt att föra solel från Sahara till Europa. Men de har fastnat i bland annat politisk osäkerhet, i och med de många inblandade länderna.

Mänskligheten konsumerar ungefär 100 miljoner gigawattimmar energi per år, enligt internationella energiorganet IEA. Enligt beräkningar av solenergiförespråkaren Gerhard Knies, tysk partikelfysiker, tar världens öknar emot mer än så från solen – varje dag.

Brittiska The Guardian exemplifierar Knies teorier med att ett ökenområde stort som Wales täckt med solceller skulle kunna försörja hela Europa med el.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning