Galerie Forsblom stänger i Stockholm – dålig försäljning en anledning

Bild: HBL Arkiv

Coronaepidemin och sviktande försäljning tvingar Sveriges största galleri, Galerie Forsblom på Karlavägen i Stockholm att stänga. Galleriet öppnades för fyra år sedan.

Galerie Forsblom drivs av finländaren Kaj Forsblom och blir det första konstgalleriet i Sverige som tvingas slå igen på grund av de restriktioner coronaepidemin fört med sig.

– Det är så sorgligt att behöva släcka lamporna, säger galleristen Kaj Forsblom, intervjuad i Dagens Industri.

Kaj Forsblom har haft konstnärer som Ernst Billgren, Peter Frie, Charlotte Gyllenhammar och ytterligare närmare femtio i sitt stall. Forsblom tog över lokalerna efter Lars Bohman Gallery och öppnade galleriet med en utställning med verk av den kinesiske samtidskonstnären Ai Weiwei.

Enligt Kaj Forsblom är huvudorsaken till stängningen dock inte coronaepidemin utan svårigheterna med att sälja konst.

"En bra månad i Stockholm gick man bara med förlust, medan galleriet i Helsingfors säljer fem gånger så mycket. I Stockholm säljer vi kanske ett verk per utställning mot fem i Finland. Det täcker inte ens utgifterna", säger Forsblom i intervjun i Dagens Industri.

Verksamheten vid Galerie Forsblom i Helsingfors fortsätter. Filialen i Stockholm stänger i sommar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning