Galen halvtimme i NHL

Stjärnbacken PK Subban gick över till Nashville i en överraskande spelartransaktion. Bild: Bruce Bennett

Fyra NHL-stjärnor bytte klubbar i två affärer. Nu spekulerar hela hockeyvärlden om vem som gjorde det sämsta spelarbytet.

Taylor Hall för Adam Larsson. Shea Weber för P.K. Subban. Det har blivit kallat en av de mest tokiga stunderna i NHL:s historia. Kanadensiska Sportsnets Mike Cormack sade i en tweet att det var den vildaste och mest chockerande trettio minuter av sportnyheter han upplevt under tio år på medieföretaget.

Oilers och Devils inleder

Den galna halvtimmens första skräll skedde mellan Edmonton Oilers och New Jersey Devils. Edmonton har länge letat efter en back som skjuter från höger och nappade svensken Adam Larsson.

Den 23-årige 190 centimeter långa och 93 kilo tunga backen valdes som fjärde spelare i NHL-draften 2011 och har spelat i New Jersey sen dess.

Larsson sågs som en potentiell ledande back i NHL, men har ännu inte lyckats spela fram sig bland de främsta backarna i ligan. Nu hoppas Edmonton på att han ska göra det.

Priset för den potentiella backen var dock högt. Enligt en stor del experter och fans alldeles för högt. I motsatt riktning åkte forwarden Taylor Hall, förstaval i NHL-draften 2010. Hall har varit en ledande offensiv stjärna i det svagt spelande Edmonton. Han har stått för 328 poäng på totalt 381 matcher i NHL. New Jerseys general manager Ray Shero var mycket nöjd med nyförvärvet.

– Taylor är en ung, snabb och dynamisk spelare som ändrar på karaktären av vårt lag. Han lämpar sig väl till vår snabba, stödjande och anfallande spelstil, säger Shero till nhl.com

Edmontons general manager Peter Chiarelli i sin tur försvarade sin värvning av Larsson åt kritikerna.

– De senaste fyra till fem månaderna har jag offentligt konstaterat att vi letar efter backar. Vi måste förstärka vårt försvar och detta är priset vi är tvungna att betala. Det är olyckligt att en spelare av Taylors kaliber måste lämna men vi får en mycket bra spelare i gengäld, säger Chiarelli.

Canadiens och Predators följer efter

Den andra chockaffären kom strax efter. Montreal Canadiens och Nashville Predators meddelade att de bytt ledande backar med varandra. Shea Weber flyttar till den legendariska hockeyklubben i Montreal medan P.K. Subban får lov att vänja sig vid vardag i country-staden Nashville.

Subban, 27, kan ses som ett ypperligt förvärv av Nashville. Han för med sig skicklighet med pucken och starkt offensivt spel. Subban är ett farligt vapen på powerplay med sitt enorma slagskott.

Han är dessutom en mycket publikvänlig spelare som är omtyckt av fansen. Subban visade stark form förra säsongen och stod för totalt 51 poäng på 68 matcher.

James Norris Memorial Trophy som årligen tilldelas den bäste försvarsspelaren i NHL gick år 2013 år Subban. Enligt Nashvilles general manager David Poile är Subban en av de bästa backarna i NHL.

– Han är en modern försvarsspelare. Han är spännande att se på och en av de bästa skridskoåkarna i NHL. Offensivt är han på samma nivå som Shea Weber, säger Poile på Nashvilles hemsida.

I Montreal har Subbans avsked väckt mycket förargelse. Subban var publikens favorit och satsade även mycket på välgörenhet i Montreal vid sidan om hockeyn. Lagledningen i Montreal däremot ser affären som gynnsam.

– I dag genomförde vi en viktig affär som kommer att göra Canadiens till ett bättre lag. Det var också ett av de svåraste besluten jag gjort under min tid som general manager för klubben. I Shea Weber får vi en av NHL:s främsta försvarare med stark ledarskapsförmåga, säger Montreals general manager Marc Bergevin på klubbens hemsida.

Helt fel har Bergevin inte trots kritiken. Webers meritlista är tung. Han har i bakfickan bland annat två placeringar i NHLs första All Star-lag, två OS-guld, ett VM-guld och ett Junior VM-guld.

Förra säsongen noterade den storvuxne backen totalt 51 poäng på 78 matcher. Enligt Weber kommer han inte till Montreal för att fylla Subbans skor.

– Jag är inte P.K. Subban och tänker inte försöka vara det. Jag för med mig mitt hårda arbete och min attityd. Det jag vill mest är att vinna, säger Weber på Montreals hemsida.

Lönespel i bakgrunden

De två kanadensiska backstjärnornas kontrakt gör affären mer intressant. Weber är inne på ett fjorton årigt kontrakt, vars lön som räknas mot lönetaket är 7 857 143 dollar per säsong. Kontraktet går ut säsongen 2025-26. Då har Weber fyllt 41 år.

P.K. Subbans däremot är inne på ett kontrakt vars lön som räknas mot lönetaket är 9 000 000 dollar per säsong. Hans kontrakt går ut säsongen 2021-22, då Subban fyllt 33 år.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning