G7-mötet: Fortsatt hårda handelsbudskap från Trump

USA:s president Donald Trump upprepade åsikten att USA har "utnyttjats i årtionden" ur handelssynpunkt på en presskonferens på G7-mötet i Kanada.Bild: Lehtikuva/AFP/Saul Loeb

Samtalen med de övriga ledarna i G7-gruppen har varit "extremt produktiva", slog USA:s president Donald Trump fast när han lämnade toppmötet i Kanada. Men han upprepade också åsikten att USA har "utnyttjats i årtionden" ur handelssynpunkt.

– Jag anklagar inte andra ledare för detta, utan jag anklagar våra tidigare ledare, sade Donald Trump på en presskonferens som han höll inför avfärden till Singapore för nästa veckas möte med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un.

Det var redan tidigare känt att Trump skulle lämna i förtid.

Hans avskedsanförande på pressträffen blev både utmanade gentemot de andra G7-ledarna och dubbeltydigt eftersom han förklarade att han för sin del skulle föredra en tullfri värld om bara andra länder behandlade USA schysst.

– Inga tullar, inga barriärer. Så borde det vara. Och inga subventioner, jag till och med säger inga tullar, betonade Trump och försvarade samtidigt USA:s nyligen införda hårda linje med tullar på aluminium och stål.

Glödhet handelsfråga

USA:s president tillbakavisade också alla påståenden om att oenighet präglat toppmötet.

– Vi hade extremt produktiva diskussioner om behovet av rättvis och ömsesidig handel.

Redan innan G7-toppmötet i Québec, Kanada, drog igång i fredags var handelsfrågan glödhet och de övriga sex länderna har försökt hålla en enad front mot USA och de nya tullarna.

Därför jobbades det in i det sista för att få till ett utfall av G7-mötet som rymde mer innehåll än en leende fasad av påklistrad gemenskap. Frågan om det skulle bli ett gemensamt slutdokument hängde fortfarande i luften när det endast återstod några timmar av mötet.

En källa inom den franska delegationen hävdade dock enligt Reuters att det sannolikt skulle bli ett gemensamt slutdokument.

Tidigare under dagen hade Trump fått övriga toppmötesdeltagare att höja på ögonbrynen när han 17 minuter försenad anlände till Kanadas premiärminister Justin Trudeaus frukostmöte om jämställdhetsläget för världens kvinnor. Trump missade därmed Trudeaus inledningsanförande i frågan.

Skyller Krim på Obama

Trumps utspel i fredags om att han ansåg att Ryssland åter borde få ingå i G7-gemenskapen ledde också till frågor under presskonferensen inför hans avresa. Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 år 2014 efter att landet annekterat Krimhalvön.

USA:s president vidhöll sin åsikt att Ryssland borde få återinträda gruppen och som svar på en fråga angående Krim och om han ansåg att halvön borde bli erkänt som ryskt territorium hänvisade han till sin företrädare på presidentposten

– Du måste fråga president Obama, för han var den som lät Krim glida iväg. Det var hans administration och det var han som tillät Ryssland att spendera en hel del pengar på Krim.

– Obama kan säga allt han vill men han lät Ryssland ta Krim. Jag kanske skulle ha haft en helt annan attityd.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33