G7-ledarna: 2021 blir en vändpunkt för planeten

Kanadas premiäminister Justin Trudeau, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, USA:s president Joe Biden, Japans premiärminister Yoshihide Suga, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson samt hans italienska kollega Mario Draghi fotade på stranden i brittiska Carbis Bay i samband med G7-mötet. Bild: Kevin Lamarque/AP-TT

Påhejade av naturnestorn sir David Attenborough har G7-ledarna tagit sitt toppmöte i hamn, bland annat med löften om grön omställning för att få ner utsläppen samt minst en miljard vaccindoser till världens behövande.

Stormaktsklubbens ledare säger i sin slutdeklaration att 2021 borde bli en vändpunkt för planeten och att man åtagit sig att få till en grön omställning för att få ned utsläppen.

Siktet är enligt deklarationen inställt på att skapa förutsättningar för att ha det så kallade 1,5-gradersmålet i Parisavtalet inom räckhåll och att nettoutsläppet av växthusgaser ska ligga på noll senast 2050.

G7-mötet har samlat stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och värdlandet Storbritannien.

Förutom klimatet har ledarna i snabbt tempo – och tillsammans med inbjudna gäster – avhandlat covidpandemin, ekonomisk återhämtning, infrastruktur, hot- och säkerhetsfrågor under några hektiska dagar.

– Ni står inför de viktigaste besluten i mänsklighetens historia, sade David Attenborough, zoolog och legendarisk naturprogramledare, i ett förinspelat budskap till ledarna enligt brittiska BBC under G7-mötets sista dag.

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.

Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.

Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.

Källa: Reuters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning