G20 vill enas om skatt för Facebook och Google

En ny beskattning av Google och Facebook skulle kunna ge stater uppemot 100 miljarder euro årligen. Bild: Peter Muhly/Lehtikuva-AFP

Det är dags att komma överens om hur globala digitala bolag som Facebook och Google ska betala skatt utomlands. Det anser flera G20-toppar som räknar med att det skulle dra in skatteintäkter på nästan 100 miljarder euro – per år.

Ledande världsekonomier måste visa enighet och komma överens om ett globalt skattesystem för digitala storbolag, anser flera företrädare på G20-mötet som hålls i Riyadh i Saudiarabien under helgen.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har redan påbörjat arbetet med gemensamma regler för att få företag att betala skatt i länder där de bedriver sin verksamhet – i stället för där de registrerat sina dotterbolag. OECD vill sätta en minimigräns för skatterna, vilket skulle kunna få upp nationella skatteinkomster med runt 100 miljarder euro per år, enligt organisationen.

"Kräver ledarskap"

Sent förra året stoppades OECD:s försök sedan Washington i sista minuten krävt ändringar. Det sågs av många som en ovilja att ta itu med en potentiellt knepig politisk fråga före valet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz riktade sig särskilt till USA, hemland för världens största digitala bolag, och dess finansminister Steven Mnuchin under ett anförande på ett möte med G20:s finansministrar. Där förespråkade han vikten av att politiker inte skjuter upp en överenskommelse med hänvisning till valet i USA i november.

– Det här kräver ledarskap från särskilda länder, sade han, vänd mot Mnuchin.

Facebook välkomnar

Förhoppningen är att nå en överenskommelse i juli och att den sedan ska börja gälla före slutet av 2020. Mnuchin sade också att en överenskommelse bland OECD-länderna är nära.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg sade tidigare i februari att han är villig att betala mer skatt i Europa och att han välkomnar en global OECD-lösning som gör avgifterna enhetliga. Jätten inom sociala medier betalar knappt någon skatt alls i europeiska länder, inklusive Sverige, trots gigantiska intäkter här.

Medlemmarna i G20 är världens största ekonomier, representerade av 19 länder plus EU.

De 19 G20-länderna är: Argentina, Australien; Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning