G20 stödjer strypt oljeproduktion

Olja pumpas upp på ett oljefält i Texas, USA. Arkivbild. Bild: Jacob Ford/AP/TT

G20-länderna ställer sig bakom en kraftigt minskad oljeproduktion, vilket Opecländerna och bland annat USA och Ryssland kom överens om i torsdags.

G20-ländernas energiministrar har diskuterat frågan via en videokonferens i syfte att få till ett bredare avtal om oljeproduktionen.

"Vi åtar oss att vidta alla nödvändiga och omedelbara åtgärder för att säkerställa stabilitet på energimarknaden", skriver ministrarna i ett gemensamt uttalande.

Det ges dock inga detaljer om exakt hur stora nedskärningarna i oljeproduktionen ska bli.

När Opecländerna i veckan föreslog en minskning i produktionen med tio miljoner fat per dag under maj satte sig Mexiko som enda land på tvären. I förhandlingar har sedan USA erbjudit sig att täcka upp för Mexiko, som inte anser sig ha möjlighet att nå upp till sin minskningsandel.

Mötet mellan G20-länderna förväntades leda till ett slutgiltigt avtal med de oljeproducerande länderna utanför Opec, till exempel Mexiko, USA, Brasilien och Norge, men i det officiella uttalandet står inget om någon överenskommelse.

Syftet med att minska den globala oljeproduktionen är att höja det rekordlåga oljepriset och att kompensera för tappet i efterfrågan som coronapandemin har orsakat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning