G20 ska besluta om vaccin och skuldlättnader på distans

G20-mötet, som sett från EU:s rådsordförande Charles Michels skärm i Bryssel. Bild: Yves Herman/poolfoto via AP/TT

Ledarna för världens 20 rikaste länder träffas i videosamtal – med hopp om att kunna ses ansikte mot ansikte på nästa G20-möte.Högst på dagordningen står hanteringen av pandemin och dess ekonomiska konsekvenser.

I stället för att hållas i Saudiarabiens huvudstad Riyadh som planerat hålls mötet på distans under två dagar. Det leds likväl av den saudiske kungen Salman.

– Även om vi är optimistiska gällande de framsteg som görs i utvecklingen av vaccin, behandlingar och diagnostiseringsmetoder så måste vi arbeta för att skapa villkor för prisvärd och rättvis tillgång till dessa verktyg för alla befolkningar, sade kungen i sitt öppningsanförande.

– Samtidigt måste vi förbereda oss bättre för framtida pandemier.

Vill ha pandemiavtal

Kinas ledare Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin säger att deras respektive länder står redo att dela med sig av de vaccinvarianter som de tagit fram, till de länder som behöver det.

EU föreslår dels ett stort G20-bistånd till behövande länder och dels att det ingås ett globalt pandemiavtal.

– Ett internationellt avtal skulle hjälpa oss att agera snabbare och på ett mer koordinerat sätt, säger Charles Michel, ordförande i EU:s ministerråd som samlar unionens ledare.

USA:s avgående president Donald Trump deltar också i mötet, men det är ännu oklart om han kommer att hålla något anförande.

I stället för att som traditionen bjuder ta ett stort foto tillsammans samlas världsledarna på små bilder på en konferensskärm. Till en början råkade någon prata vid fel tillfälle, Kinas Xi fick hjälp med en fjärrkontroll och Frankrikes Emmanuel Macron sippade på en läsk.

Större skuldavskrivningar?

En våg av statsfinansiella problem i fattiga länder befaras komma i kölvattnet av pandemin och G20-ledarna väntas formellt anta ett ramverk för skuldlättnader för dessa länder – en uppgörelse som G20:s finansministrar rodde i hamn i förra veckan.

Men G20:s väntade skuldlättnader, som gäller till i juni nästa år, är otillräckliga och bör förlängas till slutet av 2021, anser FN:s generalsekreterare António Guterres.

Världsbankschefen David Malpass varnar mötets deltagare för att göra för lite i det här läget. Även han vill se större skuldavskrivningar.

– Skuldutmaningarna blir allt mer regelbundna, bland annat i Tchad, Angola, Etiopien och Zambia där fattigdomsprognoserna ser allt mörkare ut i avsaknad av mer permanenta skuldlättnader, säger han.

Saudiskt rampljus

Saudiarabien hade hoppats på att få bjuda in världsledarna och världens medier till Riyadh för en stund i rampljuset, sedan det ärkekonservativa och strängt islamiska kungadömet genomfört några relativt progressiva reformer.

Det sker mot en fond av systematiskt förtryck av oliktänkande och dessutom det internationellt uppmärksammade mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

På en presskonferens fick Saudiarabiens investeringsminister Khalid al-Falih en fråga om huruvida landet behöver slå in på en ny bana för att kunna lägga negativa rubriker till det förgångna. Eftersom sådana frågor i vanliga fall inte tillåts försökte moderatorn avvärja den, men al-Falih valde att svara ändå:

– Investerare är inte journalister. Investerare söker efter länder där de kan sätta sitt förtroende till en effektiv regering som har ett ordentligt ekonomiskt beslutsfattande.

G20 (Group of Twenty) grundades 1999 för att bland annat åstadkomma internationell finansiell stabilitet och bärkraftig tillväxt.

I gruppen samlas finansministrar och centralbankschefer från dessa länder:

Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyskland, Turkiet, USA och Europeiska unionen, som representeras av rådets permanente ordförande och chefen för Europeiska centralbanken (ECB).

Källa: g20foundation.org

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning