G20 förkastar inte längre protektionism

G20. Finansministrar och centralbankschefer från världens ledande ekonomier deltog i mötet i Baden-Baden. Bild: AFP / Lehtikuva / Thomas Kienzle

Efter att Donald Trump tillträtt som USA:s president lyckades finansministrar från världens ledande ekonomier vid G20-mötet inte enas om fortsatta uttalanden om att förkasta protektionism.

Inte heller lovar de längre att finansiera kamp mot klimatförändringarna.

– Det är inte överraskande, men det är beklagligt att Trump-administrationens genomslag blir så här stort. Det är tyvärr den värld vi är på väg in i, med ökad protektionism, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.

Uttalandet efter mötet i tyska Baden-Baden, där finansministrar och centralbankschefer från världens ledande ekonomier deltog, visar att tidigare tydliga uttalanden om att stärka frihandel och bekämpa protektionism inte längre finns med. Med ett mer blekt uttalande om att stärka handelns bidrag till världens ekonomier bryts därmed en tioårig trend om att tydligt förkasta protektionism.

– Jag beklagar att våra diskussioner i dag inte lyckades nå en tillfredsställande slutsats, säger Michel Sapin, Frankrikes finansminister enligt AFP.

Inför mötet stod handel och klimat på agendan. Trumps tal om att sätta "USA främst" har bekymrat många länder och den amerikanske finansministern Steven Mnuchin skulle övertalas att hålla fast vid G20-ländernas långvariga antiprotektionistiska inställning. Uppenbarligen lyckades inte denna ambition.

Bergqvist säger att USA:s hållning delvis kan vara ett hot mot den nya återhämtningen i världsekonomin.

– Jag tror inte att det är ett hot mot konjunkturen i det korta perspektivet, men förutsättningarna för att få medel- och långsiktig återhämtning kan påverkas.

Vid en presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen förnekade Trump att han är isolationist i handelsfrågor.

Motsatt sig

Donald Trump har sagt att jobb som flyttats utomlands ska åter till USA. Han har också beordrat att USA lämnar Stillahavsavtalet (TPP) om frihandel och att frihandelsavtalet Nafta mellan USA, Kanada och Mexiko måste omförhandlas.

Under mötet har enskilda deltagare berättat att USA varit ovilligt att kompromissa och motsatt sig formuleringar som andra länder kan ställa sig bakom.

Trump har också uttalat skepsis mot att människan ligger bakom klimatförändringarna, och har lovat att satsa på USA:s gas- och oljeindustri. Dessutom har han i sin första budget bland annat föreslagit slopade pengar till FN:s klimatprogram samt att budgeten för USA:s miljömyndighet EPA kapas med en tredjedel.

Och även en annan nyhet syntes nu i uttalandet från G20-mötet. Borta är löftena om att avsätta pengar till kampen mot klimatförändringar.

– Det är också dessvärre ett tecken i tiden, säger Bergqvist.

Samtidigt pekar han på att det ännu är oklart exakt hur mycket av sin politik som Trump i realiteten får igenom.

– Det vi har sett hittills är ju bara ord. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning