Fysisk bokmässa välkommen: "Härligt att få träffa läsare och kolleger"

Elsa Vanhanen och Alma Ijäs trivdes på bokmässan och botaniserade bland utbudet. Bild: Niclas Lönnqvist

Den fysiska bokmässans återkomst i Helsingfors gav upphov till glädje hos läsare, författare och branschfolk.

Intresset för bokmässan var stort och kön till entrén vid mässcentret var lång på lördag. Vid ett av förlagens stånd hittar vi Elsa Vanhanen och Alma Ijäs som botaniserar bland utbudet. De är inbitna vänner av litteratur.

– Jag har alltid tyckt om att läsa böcker och det har blivit en tradition att besöka mässan. Traditionen började redan under skoltiden. Det var synd att det blev ett uppehåll i fjol, säger Vanhanen.

– Jag har under de senaste åren fått upp intresset för läsandet och därför är bokmässan viktig för mig. Under pandemitiden har jag läst mer än tidigare när jag ofta varit ensam hemma. Det har varit meningsfullt att fylla tiden med att läsa.

Både Vanhanen och Ijäs kan tipsa om läsning.

– Som historienörd rekommenderar jag varmt George Orwells 1984. Det är en bok som är ständigt aktuell, säger Vanhanen.

Läs mera: HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi besöker bokmässan på söndag, här kan du ställa den en fråga till henne!

Science fiction

Christian Nygård besöker bokmässan i Helsingfors för första gången. Han är ute efter science fiction- och fantasyböcker. Nygård har under pandemitiden satsat på läsandet.

– Jag tycker om böcker av Brandon Sanderson, Robert Jordan och Steven Erikson. Det blir mycket amerikansk och brittisk litteratur för mig. Jag vill ändå rekommendera Frank Herberts bok Dune som ju också är aktuell som film. Det är en science fiction-klassiker som jag tycker att alla borde läsa, säger Nygård.

Christian Nygård är en vän av science fiction-böcker. Bild: Niclas Lönnqvist

Lördagens svenskspråkiga program inleddes med en debatt där minister Pär Stenbäck diskuterade med Johan Ekman, Georg Boldt och Mia Haglund om demokratin har en framtid.

– Vi behöver krismedvetenhet. Demokratin är i fara och vi är överens om att det behövs åtgärder för att bygga nya bryggor mellan väljarna. Demokratiska institutioner måste utvecklas och partierna har orsak att fundera på hur man ska återskapa förtroende för det demokratiska systemet, säger Stenbäck.

Att bokmässan arrangeras igen fysiskt välkomnar Stenbäck.

– Många har gått tillbaka till boken under isolationsperioden, vilket jag välkomnar. Boken har inte förlorat sin roll. Den senaste bok jag läst handlar om diplomatins roll och det är Anders Lidéns Diplomati i praktiken.

Pär Stenbäck deltog i en debatt om demokratins utmaningar och hot. Bild: Niclas Lönnqvist

"Mycket nöjda"

Även bland författarna välkomnades den fysiska bokmässans återkomst. Jenny Lucander tycker att det är roligt att igen få träffa människor och utbyta tankar med andra författare.

– Jag är glad över att här är så många besökare på plats. Läsandet och litteraturen har inte tagit stryk av pandemin. Människor har haft mer tid för läsandet och så har jag hört att bokförsäljningen går bra, även om författarna fått koncentrera sig på att marknadsföra sina böcker digitalt, säger Lucander.

Jenny Lucander var nöjd över att få träffa sina författarkollegor efter en lång paus. Bild: Niclas Lönnqvist

Schildts & Söderströms verkställande direktör Mari Koli, berättar att försäljningen av böcker varit något sämre än 2019 då mässan senaste gång arrangerades fysiskt.

– Trots det är vi mycket nöjda. Vi hade räknat med färre antal besökare. Våra förväntningar på mässan var ganska försiktiga så det här är klart positivt. Behovet av en fysisk bokmässa är stort. Vi är glada över att få träffa läsare och branschfolk. Det pratas mycket böcker. Bokförsäljningen har ökat under pandemin och det gäller alla format. Man har haft tid för det långsamma läsandet när det inte funnits konkurrens av andra kulturformer, säger Koli.

Schildts & Söderströms vd Mari Koli var nöjd över att så många besökare var på plats. Bild: Niclas Lönnqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning