Fyrverkerier ett steg närmare förbud – "Bra att slippa skräpet"

Lilli, Teemu och Niko Kemppi köper fyrverkerier så länge de finns kvar, men om ett förbud skulle träda i kraft är det ingen katastrof. – Barnen är såpass gamla att raketer inte är nödvändiga längre, säger Lilli Kemppi. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Medborgarinitiativet som vill förbjuda privatpersoners bruk av fyrverkeripjäser har samlat tillräckligt med underskrifter för att riksdagen ska behandla det.

Inom några år kan det vara slut på raketskjutandet för privatpersoner på nyår. Medborgarinitiativet Rajat räiskeelle, som vill lägga fyrverkerier enbart i professionella händer, har samlat över 50 000 underskrifter. Det innebär att riksdagen kommer att behandla initiativet.

En underskriftspik inträffade samma dag som fyrverkeristånden öppnade. Då samlade initiativet över trettontusen underskrifter.

I initiativet föreslås att enbart proffesionella pyrotekniker ska få skjuta och hantera fyrverkeripjäser i klasserna F2 och F3. Klasserna inbegriper de flesta raketer och batterier. Pjäser i klassen F1 skulle fortsättningsvis vara tillgängliga för konsumenter, däribland tomtebloss och andra små fyrverkeripjäser.

Övergångsperiod till 2022

Motiveringen till förbudet är bland annat ögonskador och bränder till följd av fyrverkerier, samt den stress som de leder till hos djur. Organisationerna bakom initiativet lyfter också fram miljöaspekter.

I initiativet föreslås att den nya lagen ska träda i kraft år 2020 och innefatta en övergångsperiod till år 2022, under vilken privatpersoner ännu får inneha och avfyra fyrverkeripjäser i klasserna F2 och F3.

Det är femton hälso- och djurskyddsorganisationer som står bakom medborgarinitiativet, bland annat Läkarförbundet, Finlands veterinärförbund, Helsingfors djurskyddsförening, Synskadades förbund och Allergi-, hud- och astmaförbundet.

"Tysta" pjäser populära

Vid fyrverkeriståndet i Citymarket i Jumbo inväntar man ännu den största kundruschen, som brukar inträffa först på själva nyårsafton och dagen före.

En tystare och därmed djurvänligare fyrverkeripjäs har varit populär på sistone, säger Laura Sundström vid Citymarket i Jumbo. Bild: Markku Ulander

– Försäljningen har kommit i gång på samma sätt som tidigare år. Samma pjäser är fortfarande populära, batterier och små smällar som barnen ofta gillar går bäst åt bland kunderna, säger Laura Sundström, chef för kläd- och fritidsavdelningen i affären.

– På sistone har också ett mera tystlåtet batteri varit populärt. Det stör inte djur och människor lika mycket som andra pjäser, säger hon.

Enligt Sundström har Citymarket-affärerna i Finland inte övervägt att på eget initiativ avstå från fyrverkeriförsäljningen. Det gjorde till exempel en matvaruaffär i köpcentret Redi i Helsingfors för att visa hänsyn till djur och miljön. Också mataffärskedjan Lidl skriver på Twitter att de efter nyåret 2012 avstått från fyrverkeriförsäljningen.

Alternativ till totalförbud

För de nyårsfirande konsumenterna kan medborgarinitiativet betyda att det inom kort är slut på raketskjutandet. För alla är det ändå inte en ödesfråga. Familjen Kemppi är i Jumbo för att handla fyrverkerier, men medger att nyår inte skulle vara förstört utan raketerna.

– Oss stör det inte om fyrverkerier blir förbjudna – barnen börjar vara i den åldern att det inte är viktigt för dem längre. I det långa loppet är det säkert bra om fyrverkerier förbjuds så slipper man allt skräp de producerar, säger Lilli Kemppi.

– Så sparar man ju en del pengar också om man inte behöver köpa raketer, säger maken Teemu Kemppi.

Ett alternativ till ett totalförbud kunde vara att kommunerna ordnar förutbestämda platser där privatpersoner får avfyra fyrverkerier, säger Teemu Kemppi. Han tror att antalet ögonskador skulle minska om fyrverkerierna är kontrollerade ens på det viset.

– Men allt raketskjutande på husbolagens gårdar – och i värsta fall i grannens postlåda – får det för min del bli ett slut på, säger Teemu Kemppi.

Sonen Niko Kemppi är ändå inte av helt samma åsikt som föräldrarna.

– Nog skulle det vara lite synd om fyrverkerier förbjuds, säger han.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning