Fyrverkeri och sång med Saara Aalto på Senatstorget

Saara Aalto har enträgna fans och de fick sin belöning på Senatstorget när hon började sjunga.

Redan på Mannerheimvägen märker man att något är i görningen. Folk styr sina bestämda steg mot Alexandersgatan där människor strömmar mot Senatstorget. Redan klockan 18.45 är det trångt på torget. Folk står som packade sillar i närheten av Domkyrkans trappa. De har klämt in sig mellan stånden där man har julförsäljning, de har klättrat upp på ett lastbilsflak på Unionsgatan. Här är massor av folk, de fyller alla fria ytor av torget.

Fansen väntade enträget trots kyligt väder. Bild: Seppo Samuli

Jag står i folkmassan och håller hårt om blyertspenna och block. Det går inte att förflytta sig någonstans. Alla väntar, de tar selfies, höjer plakat med texten "Go Saara, we love you", över huvudena på folkmassan. Ett barn gråter.

Så hörs jubel och applåder. Klockan är 19 och enligt förhandsuppgifterna ska Saara komma nu. Men inget händer. Mobiltelefoner höjs för att ta bild av "scenen" eller kyrktrappa som flödar i grönt ljus.

Man klappar i händerna, ropar. Men inget händer. Klockan 19.15 kommer en man och uppmanar publiken att jubla, folk ropar taktfast Saara, Saara, Saara!

Så försvinner han och klockan går. Trots att vi står tätt blir det kallt. Klockan är 19.25 och man hör någon muttra att Saara kunde komma nu.

När Aalto anlände möttes hon av entusiastiska fans. Bild: Seppo Samuli

Klockan 19.30 kommer mannen tillbaka och uppmanar publiken att ropa och göra vågen. Publiken lyder. Närmast "scenen" står fansen och jublar.

När klockan är 19.40 hör jag någon säga att "Vi har snart varit här en timme". Några börjar tränga sig ut ur folkmassan.

Fansen där framme ropar på Saara. Nu syns en vit figur där högt uppe på trappan.

Saara Aalto uppträdde på domkyrkans trappor på måndagskvällen. Bild: Seppo Samuli

Sedan, äntligen trippar hon ner och inleder med: "Tack till alla som är här!" Folkmassan jublar. Någon skriker "Suomi!". Exakt 55 minuter försenad börjar Saara Aalto sjunga. Nu får publiken sin belöning och folkmassan tystnar. En bit in i låten smäller det, fyrverkeriet exploderar över Domkyrkans trappa, inte bara en utan flera gånger. Publiken är utom sig av glädje. Hon kom äntligen.

Exakt 55 minuter försenad började Saara Aalto sjunga. Bild: Seppo Samuli

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03