Fyra unga döms för dubbla mord – 23-åring får livstids fängelse

En 32-årig man sköts ihjäl i sin bil i Guldheden i Göteborg i maj 2018. Nu döms två unga personer för mordet. Bild: Adam Ihse/TT

Fyra unga personer döms för mord efter en omfattande rättegång om två mord för drygt ett år sedan. Två personer döms för ett mord på Lidingö, medan två andra döms för ett mord i Göteborg. Åklagarna har beskrivit båda som beställningsmord.

En 23-årig man får livstids fängelse för dödsskjutningen av en 57-årig man på Lidingö i början av juni förra året. En 18-årig man får sluten ungdomsvård i fyra år för samma brott. Totalt döms sju personer i ärendet, tre av dem för medhjälp till mordet.

Samtidigt döms en 20-årig man och en 17-årig flicka för att tillsammans ha skjutit ihjäl en 32-årig man i stadsdelen Guldheden i Göteborg, två veckor före mordet på Lidingö. 20-åringen, som även döms för medhjälp till mordet på Lidingö, får 14 års fängelse i domen från Göteborgs tingsrätt. Den 17-åriga flickan får sluten ungdomsvård i nästan tre år. Två andra flickor döms för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

Enligt åklagarna var båda dåden beställningsmord, som utfördes mot betalning. En man som åtalats för anstiftan av mordet i Göteborg frias dock för detta.

Göteborgs tingsrätt anser att båda morden är sådana att en person som fyllt 21 år bör dömas till livstids fängelse.

I en tredje del av samma stora rättegång frias fem personer som åtalats för att ha förberett ett mord i Göteborg, en tid efter de två utförda morden. En av de åtalade är 20-åringen som döms för medverkan i båda morden.

Totalt har 14 unga personer från Stockholmsområdet eller Göteborg varit åtalade i rättegången.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning