Fyra poliser skjutna i razzia mot tysk högerextremist

Fyra tyska poliser skadades när en medlem av en tysk högerextrem rörelse öppnade eld under en polisrazzia på onsdagen, uppger de tyska myndigheterna.

Den 49-årige gärningsmannen som hör till Reichsbürger-rörelsen skadades lindrigt i skottväxlingen och kunde gripas.

Tillståndet var däremot kritiskt för en av de skjutna poliserna.

Razzian skedde i staden Georgensgmünd i Bayern. De lokala myndigheterna hade gett order om att mannens stora vapenarsenal på ett 30-tal vapen skulle beslagtas. Hans vapentillstånd hade dragits in sedan man funnit honom mentalt instabil.

Den misstänkte kommer nu att åtalas för mordförsök.

– Jag är chockad över det här fallet, sade Bayerns inrikesminister Joachim Hermann.

Han efterlyste en omedelbar och grundlig utredning av den högerextremistiska rörelsen.

Det var den andra incidenten på tre månader där extremiströrelsen var inblandad. I augusti öppnade en medlem av rörelsen eld mot polisen som skulle genomföra en vräkningsorder.

Reichsbürger-rörelsen erkänner inte den tyska förbundsrepublikens legitimitet och tror på den fortsatta existensen av Tyska riket. Det är inte känt hur många medlemmar rörelsen har. 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning