Fyra nyanser av ytskrap

När Diane Keaton, Candice Bergen, Jane Fonda och Mary Steenburgen läser Fifty Shades of Grey inleds ett nytt kapitel i deras liv. Bild: Photo credit: Melinda Sue Gordon

När Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen och Mary Steenburgen tar sig an Fifty Shades of Grey i sin bokklubb blir det inte mycket smisk, pisk och risk. De hade förtjänat bättre än denna tillrättalagda livsstilsporr till komedi.

KOMEDI

Book Club

Regi: Bill Holderman. Manus: Holderman, Erin Simms. Foto: Andrew Dun. I rollerna: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson.

Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen, Mary Steenburgen. Ja, sällan ser man väl lika mycket talang – och erfarenhet – framför en filmkamera. Plus att filmen i fråga, Book Club var namnet, kommer lastad med en agenda som åtminstone till synes besjunger kvinnligheten.

Vivian (Fonda), Diane (Diane Keaton), Sharon (Bergen) och Carol (Steenburgen) är de fyra väninnorna som alltsedan ungdomsåren hållit varandra sällskap, på sistone närmast inom ramen för en bokklubb.

Annars är det mycket som skiljer dem åt, romantiskt sett. Där Fondas hotellägare ser männen som en slit och släng-produkt har Diane, änkan, svårt att lägga sin man bakom sig. På den punkten får hon förvisso understöd av sina nu vuxna döttrar (Alicia Silverstone och Katie Aselton) som bägge bitit sig fast vid navelsträngen.

Sharon, domare till yrket, för sin del har svårt att acceptera att ex-mannen Tom (Ed Begley Jr.) har en annan, en yngre. Carol, restaurangföretagaren, är den enda som är så att säga lyckligt gift – med torrbollen Craig T. Nelson – men på förekommen anledning börjar äktenskapet nu knaka i fogarna.

Inspirerande läsning

Vem vet, kanske har det något med månadens bokval att göra. Det är Vivian, vampen, som följer upp Erica Jongs Rädd att flyga med E.L. James Fifty Shades of Grey, en bok som tenderar att vända upp och ner på kvartettens kärleksliv.

Det är inte nog med att Diane kolliderar med en charmant pilot (Andy Garcia), Sharon låter sig övertalas att pröva kärleken på nätet. Och när den påtvingade danskursen inte ger önskat resultat i sängkammaren viftar Carol med det blå pillret.

Kul detalj: när Vivian för en gångs skull går in för att s-o-v-a med en av sina älskare är det fråga om gamla kärleken Arthur som gestaltas av Don Johnson, pappa till Fifty Shades of Grey-aktrisen Dakota Johnson.

Lätt och lagom

Vackert så, även om det bör sägas att det är ont om smisk och pisk samt risk(tagning) i Bill Holdermans film, skriven tillsammans med Erin Simms. I stället för att ta ut svängarna och gå till grunden med karaktärerna nöjer man sig med en sitcom-inspirerad estetik som inte sällan för tankarna till en Nancy Meyers (It's Complicated, Holiday).

Det är lätt och lagom, sorglöst och tillrättalagt, uppbackat av en inramning som stavar till livsstilsporr modell övre medelklass.

Vad beträffar själva persondramat är det inte mycket bättre ställt. De få gånger det svider lite grann är när Carol och hennes Bruce drabbar samman, detta på ett sätt som (nästan) får en att ifrågasätta tvåsamhetens välsignelse.

Sedan kommer man ju inte ifrån att det är ett sant nöje att se Jane Fonda och gänget, rättare sagt tre Oscarsvinnare och en Emmy-drottning (Bergen). Men som sagt, nog förtjänar de bättre.

Krister Uggeldahl

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning