Fyra norska ligatitlar har lärt Westerlund vinna

Finlands försvar har hållit tätt under VM-kvalets första 180 minuter. Målvakten Paula Myllyoja och mittbacken Anna Westerlund på bild. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Finlands VM-kval fortsätter på måndag i på Israels soliga västkust. Det handlar om måstematch nummer tre och den sista matchen där Finland är klar förhandsfavorit. Anna Westerlund litar på att laget har tillräckligt med vinnarskallar för att fortsätta sin kvalresa med fläckfritt facit.

Två segrar på två matcher. På måndag kväll skall saldot vara tre av tre. Finlands roll i VM-kvalinledningen är som bekant att vara förhandsfavorit i de tre första matcherna innan man testas på allvar mot gruppens favoritlag Spanien i april.

– Alla förväntar sig att vi vinner mot Israel. Det är kris om vi förlorar, säger mittbacken Anna Westerlund.

Westerlund efterlyser en vinnarmentalitet, en vinnarkultur i landslaget. Något liknande som hon fått uppleva under de fyra senaste säsongerna i norska Lilleström SK, som vunnit fyra ligatitlar på raken. Westerlund är inte den enda spelaren som har fått vänja sig vid att lyfta diverse bucklor under de senaste åren. Det är något hon ser som en styrka i landslaget.

– Vi har flera spelare som spelar i vinnande lag. Det är hälsosamt att vinna: du mår bättre och är gladare, säger Westerlund.

– Om man spelar i ett bra lag som vinner mästerskap så ska man inte gå till ett sämre lag. Det säger ju något att du får spela i ett sådant lag och att du lär dig att vinna. Om man har vinnarkulturen och vinner hela tiden berättar det att man gått framåt, säger Westerlund som siktar på en halv decennium lång titelsvit i Lilleström.

Finland är alltjämt obesegrat under förbundskapten Anna Signeuls ledning, vilket är ett tecken på att landslaget vet hur man tar hem matcher. Vare sig det kräver tålamod som mot Serbien eller bara rå effektivitet som mot Israel i november.

"Har inte blivit testade ännu"

På måndag ska Finland ta en planenlig seger på bortaplan. Israel ska vara ett enkelt hinder att ta sig över. Eller?

– En chans har de alltid. Bollen är rund. Vi vet att vi är det bättre laget på papper men det gäller ju att prestera på planen också. Självklart kan Israel överraska men om vi gör vårt jobb så kommer vi förhoppningsvis vinna över dem. Och det måste vi. Det här är måstematcher som vi måste vinna om vi vill ha en chans att nå VM, säger Westerlund som sett sin backlinje hålla nollan under de första 180 minuterna i VM-kvalet.

Finlands målskillnad är 5–0.

– Vi har inte blivit testade ännu. Det har räckt att forwardarna pressat bra och vi backar har kommit lätt undan. Vi har inte mött de största och värsta motstånden ännu och det kommer att bli utfordringar då vi möter till exempel Spanien. Då måste vi ligga längre ner i banan. Spanien är en helt annan femma, säger Westerlund leende.

Jämfört med de kyliga höstmatcherna på den regnpiskade stadion i Tölö kommer bortamatchen på Ramat Gan-stadion spelas i perfekt fotbollsväder. På fredagskvällen då landslaget satt på flyget mot Tel Aviv lovade väderprognosen solsken och +19 grader.

– Passar perfekt! säger Westerlund som tillsammans med landslagskompisarna under veckan fått träna i en varm hall i Esbo.

100 landslagsmatcher

Westerlund, 28, har njutit av det gångna halvåret då nya vindar blåst i damlandslaget i och med den nya förbundskaptenen Signeul.

– Hon kommer med små ting som är nya, men samtidigt är det ju fotboll som vi spelar. Hon vill att vi skall löpa och ha bolltempo. Hon är bra på att få fram spelarnas egna goda egenskaper. Hon ger beröm då man förtjänar det och har kommit in bra och gjort ett bra jobb. Vi har varit nöjda.

Westerlund A-landslagsdebuterade för tio år sedan och fick vara med om EM både 2009 och 2013. I november gjorde hon sin 100:e match i damlandslaget. En milstolpe som hon värderar högt.

– Det var mer speciellt när man började närma sig och man tänkte att det kan bli hundra matcher. Men under matchen tänkte jag inte på det. Jag hade väl bearbetat det innan matchen och kände mig stolt.

På måndag hoppas Westerlund på att inleda sitt andra årtionde i landslaget på samma sätt som hon avslutade sitt första: med en stark vinnarskalle.

VM-kvalmatchen mellan Israel och Finland visas direkt på Yle Arenan på måndag med sändningsstart kl 16.55 och kl 18 på Yle TV2.

Målvakter: Tinja-Riikka Korpela (mv) -, Paula Myllyoja (mv) FC Honka, Kreeta-Liisa Yli-Säntti (mv) LB 07.

Utespelare: Anna Auvinen FC Honka, Tuija Hyyrynen Juventus FC, Emma Koivisto -, Natalia Kuikka Florida State University, Katarina Naumanen HJK, Anna Westerlund Lillestrøm SK, Tiia Peltonen PK-35 Vantaa, Olga Ahtinen Brøndby IF, Emmi Alanen Vittsjö GIK, Adelina Engman Kopparbergs/Göteborg FC, Sanni Franssi Juventus FC, Nora Heroum Brescia Calcio Femminile, Tia Hälinen AC Sparta Praha, Julia Tunturi Eskilstuna United, Ria Öling Brøndby IF, Vilma Hakala HJK, Kaisa Collin PK-35 Vantaa, Jenny Danielsson Åland United, Juliette Kemppi Lillestrøm SK, Linda Sällström Vittsjö GIK.

Förbundskapten: Anna Signeul.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning