Fyra medaljörer från Rio med i Horse Showen

Snart till start. Anna-Julia Kontio är Finlands mest framgångrika hoppryttare just nu. Hon startar om tre veckor i HIHS. Här rider hon Fardon i tävlingarna i fjol. Bild: Roni Rekomaa

Startfältet under Helsinki International Horse Show blir tuffare än någonsin tidigare. Fyra medaljryttare från de olympiska spelen i Rio startar i Helsingfors. Bland annat silvermedaljören svensken Peder Fredricson är en garanterad publikfavorit.

Det är tre veckor kvar till dess 32:a Helsinki International Horse Show slår upp sina dörrar. Arrangörerna säger att tävlingarna blir tuffare än någonsin på grund av att så många av topp 50 och topp 10 på världsrankinglistan är på väg.

Allt som allt sex av toppryttarna från de olympiska spelen i Rio startar i tävlingarna i Helsingfors den 20-23 oktober. En av de största stjärnorna är silvermedaljören Peder Fredricson från Sverige. Han har anmält tre hästar, men inte All In som bar honom till en silvermedalj i augusti i Rio. Andra medaljörer som publiken får se i Helsingfors är guldmedaljören i laghoppningen fransmannen Kevin Staut, bronsmedaljörerna i laghoppningen tyskarna Daniel Deusser och Marco Kutcher.

En säker publikfavorit i Helsingfors är schweizaren Steve Guerdat. Han har haft stora framgångar i HIHS och dessutom vunnit hela världscupen 2016 och 2015.

Brasiliansk samba

En annan viktig person, som visade sina färdigheter i Rio, är den brasilianske banbyggaren Guilherme Jorge. Det är inte första gången han bygger banorna i Helsingfors. Han fick då mycket beröm för sina rytmiska banor 2011.

– Hästarna och ryttarnas framfart på en bana som Jorge har byggt är lika rytmisk som en brasiliansk samba, säger Kati Hurme-Leikkonen, HIHS:s presschef.

Guilherme Jorge berättar själv att det är en stor skillnad att bygga hinderbanor ute på stora arenor som under tävlingarna i Rio de Janeiro jämfört med att bygga inne i en hall som ishallen i Helsingfors.

– Det är svårare för både häst och ryttare att få ett jämnt bra tempo på en liten arena. Därför kan uppgifterna ekipagen ska lösa inte vara för svåra, säger Jorge, som är en banmästare som gärna vill att hästarna hoppar i en relativt snabb takt genom banorna. Han säger att han gärna väljer att ryttarna kommer med längre galoppsprång in på hindren än korta.

De finländska ryttarna i de höga internationella hoppklasserna är sex i år. Självskriven deltagare i världscupsklassen på söndagen är Finlands för tillfället bästa ryttare, Anna-Julia Kontio. Övriga deltagare är Maiju Mallat, Niclas Aromaa, Mikko Mäentausta, Marina Ehrnrooth och Hanna Tardiveau.

Fakta

HIHS störst på många sätt

Mängden publik gör ridtävlingarna till det största årliga inomhusevenemanget. Årligen är det 40 000 åskådare som följer med HIHS.

Prispengarna som delas ut, cirka en halv miljon euro, toppar alla tävlingar i Finland.

Allt som allt 500 hästar uppträder i Helsingfors ishall under tävlingarna.

300 hästar står uppstallade på parkeringsplatsen utanför ishallen.

Källa: Helsinki International Horse Show

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03