Fyra gymnasier tävlar om bästa direktsändning: "Coolt – men svårare än vi trodde”

Från vänster bildproducent Oona Suomalainen, mixeroperatör Oliver Kuivasto och i bakgrunden ljudtekniker Emilia Reinivaara. Bilden från onsdagens övningar. Bild: Thomas Weckström

Det är den tiden på året när fyra gymnasier i Svenskfinland tävlar om vem som är bäst på direktsändning i tävlingen "10 min live”.

Speciellt för i år är att tre av skolorna kommer från språköar: Svenska samskolan i Tammerfors, Kotka svenska samskola och Svenska privatskolan i Uleåborg. Den fjärde deltagaren är Gymnasiet Lärkan i Helsingfors.

– Vi representerar en verklighet som resten av Svenskfinland kommer att möta så småningom. Vi är spjutspetsar mot framtiden, säger läraren Kenneth Gustavsson i Tammerfors.

Årets tema är den svenskspråkiga kulturen i Finland.

– Det ska skolorna ta med in i produktionen på något sätt, säger projektledaren Thomas Weckström som också är den som lär ut flerkameraproduktion till eleverna. I klartext betyder det att han lär ut hur en direktsändning går till.

Under fyra dagar får de lära sig grunderna i denna form av medieproduktion. Sen är det klart för sändning och det sker på HBL:s sajt, säger han och uppmanar alla att gå in och titta.

Weckström hoppas och tror att några av eleverna kan se sitt framtida jobb inom branschen. Men även för dem som väljer en annan bana är 10 min live en chans att få en unik inblick i medieproduktion.

– Det är en fin möjlighet för eleverna att samarbeta kring ett spännande projekt, oberoende av bakgrund. Det finns uppgifter för alla, både för dem som är mer intresserade av det tekniska och för dem som helst står framför kameran.

Själv tröttnar Weckström inte på konceptet:

– Det är så fint att se när eleverna lyckas.

En av dem som är med om årets satsning är Oona Suomalainen i Tammerfors. Hon har rollen som bildproducent.

Vad innebär det, Oona?

– Jag är den som väljer ut bilder och bildvinklar. Man kan säga att jag tar hand om det visuella. Det är mycket att lära sig, och det var betydligt svårare än jag trodde, men också jättespännande. 10 min live är coolt.

Vad är det som styr dig när du väljer bildvinklar?

– Det ska se bra ut och då gäller det att välja det som fungerar bäst. Jag gör det ganska intuitivt, jag är mer kreativ än teknisk.

Årets version av 10 min live hittar du på adressen hbl.fi/10minlive. Tävlingen går till så att skolorna tävlar om flest tittare, gilla-markeringar och juryröster.

Först ut är Tammerfors svenska samskola på torsdag 5.11 kl. 18, därefter följer de andra skolorna varje torsdag under november: Gymnasiet Lärkan 12.11 kl. 18, Kotka svenska samskola 19.11 kl. 18 och Svenska privatskolan i Uleåborg 26.11 kl. 18.

Alla sändningar finns tillgängliga från och med livesändningen till följande söndag kl. 12. Alla bidrag blir synliga igen den 30.11 kl. 12. ​Då har man en vecka på sig att se, dela och gilla sin favorit.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning