Fyra gripna för bilbomb i Nordirland

Bild: Lehtikuva-AFP

Polisen i Nordirland har gripit fyra personer som misstänks ligga bakom en bilbomb i staden Londonderry (eller Derry). Polisens huvudspår är att det är en utbrytargrupp från numera icke krigförande IRA, som ligger bakom attacken.

Två av de misstänkta, båda män mellan 20 och 30 år, greps några timmar efter explosionen. De andra två, en 34-årig man och en 42-årig man, greps inne i staden under söndagen.

Gruppen New IRA, även kallad Real IRA, är en av många mindre militanta grupper som motsatte sig fredsavtalet 1998. Sporadiska attacker har gjorts under årens lopp. Bilbomben i staden innebär inte att våldet eskalerat, utan hotnivån kvarstår på samma nivå som under de senaste tio åren, enligt polischef Mark Hamilton.

Bilbomben var placerad inuti en varubil som gärningsmännen tvingat till sig. Ingen människa skadades vid lördagens explosion, nära en domstolsbyggnad.

Stadens namn har i åratal varit föremål för kontroverser. Generellt kallas den för Derry av invånarna som vill att Nordirland ska bli en del av Irland. Unionisterna förespråkar däremot Londonderry, vilket slagits fast som stadens officiella namn av en domstol i London.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning