Fyra gripna för bilbomb i Istanbul

Bild: EPA-Sedat Suna

Turkisk polis grep på tisdagen fyra personer i jakten på skyldiga till en förödande bilbomb i centrala Istanbul, rapporterar turkiska medier.

Elva personer dödades i attentatet på tisdagsmorgonen. Sju av dem var poliser och fyra civilpersoner. Ytterligare 36 personer skadades, tre av dem allvarligt.

Ingen tog omedelbart på sig skulden för attacken, som skedde på andra dagen av den muslimska fastemånaden ramadan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan antydde dock att kurdiska PKK stod bakom bombattacken.

– Det är inget nytt att PKK använder stora städer som Istanbul som mål, sade Erdogan sedan han besökt skadade på ett sjukhus.

Attacken riktade sig mot en busstransport för kravallpolis. Bussen körde genom det centrala distriktet Beyazit, nära flera av stadens turistsevärdheter, sade Istanbuls guvernör Vasip Sahin i ett uttalande i turkisk tv.

Bombexplosionen ägde rum nära metrostationen Vezneciler, som ligger på promenadavstånd från stadens viktigaste turistsevärdheter som Süleymaniyemoskén. Metrostationen stängdes som en säkerhetsåtgärd. Tentamina vid det närliggande universitetet ställdes också in.

Utrikesminister Mevlut Cavusoglu fördömde attacken i en tv-intervju och sade att Turkiet kämpar på alla fronter mot "varje form av terrorism".

Kurdisk milis har upprepade gånger riktat attacker mot turkiska säkerhetsstyrkor. Även terrororganisationen Islamiska staten (IS) har genomfört bombattacker i turkiska städer det senaste året.

Bombdåden har lett till att Turkiet har intensifierat sin militärkampanj mot PKK-gerillan i sydöstra delen av landet och i grannlandet Irak.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning