Fyra främsta kämpar om guld

Förhandsfavoriter. Helsingforslagen Dicken och HIFK har varit överlägsna i damernas handbollsliga och inleder på lördag sina slutspel. Bild: FSC Media

Semifinalerna i damernas handbollsliga kör i gång på lördag. Fyra lag står kvar för att kämpa om mästerskapet. Helsingforslagen Dicken och HIFK är förhandsfavoriter, medan Sjundeå IF och Åbo IFK utmanar.

Den handbollsmässigt mest spännande tiden på året är här igen. Semifinalerna startar på lördag då Dicken möter ÅIFK i Britas och HIFK möter SIF i Idrottshuset. I år är slutspelsformatet för semifinalernas och finalernas del bäst av fem, medan kampen om bronsmedalj avgörs genom sammanlagt resultat från två matcher.

Matchantalet i slutspelen har minskat från i fjol, men däremot har priset för vinnaren ökat. I år tilldelas det vinnande laget speciella guldmedaljer i Finland 100-tema, som dessutom är större än de ordinarie.

Dicken vill upprepa mästerskapet

Regerande mästarna Dicken tog sig till semifinal genom att placera sig först både i grundserien och i den övre slutserien. Laget har släppt in minst mål denna säsong och endast förlorat tre matcher. Efter en paus på över en månad från matcherna bör Dicken vara redo mot ett uppvärmt och skrällklart ÅIFK.

– Känslan är förväntansfull och ivrig. Det har varit en lång matchpaus och vi ser fram emot att komma i gång äntligen. Det är ju den roligaste tiden av året, säger Dickens målvakt Sonja Koskinen.

Dicken fick reda på sin kommande motståndare först på tisdag kväll då ÅIFK besegrade Sparta i kvartsfinalerna. Några större förberedelser har laget inte hunnit gå igenom, men hemläxorna ska nog göras noggrant innan lördagens match, förklarar Koskinen. Nycklarna till framgång i serien är dock klara.

– Mot Åbo gäller det att spela bort Ellen (Norrgrann) och Anna (Harri), för det är de som producerar mest mål för dem. Vi gör det genom att ha ett mycket bra försvar, som möjliggör våra kontringar.

För Åbolagets del var grundserien aningen svårare. ÅIFK slutade på femte plats och fick fortsätta i den lägre slutserien. Där lyckades laget segra i elva av sina tolv matcher och fortsatte till kvartsfinaler. Där föll Sparta med segrarna 2-1. Tränare Besim Qerimi är stolt över lagets prestationer.

– Det känns bra. Vi spelar för att få kämpa om medaljer och att komma så här långt är belöningen vi får av säsongen, säger Qerimi.

Qerimi vet hurdan utmaning de regerande mästarna är, och säger att laget måste satsa över hundraprocentigt för att kunna segra. Samtidigt tar han en match i sänder och har ännu inte hunnit analysera motståndaren desto mer.

– Vi kommer att gå igenom Dickens styrkor och svagheter. Sedan är ju bollen rund, och om allt går väl sker överraskningar.

Försvaret avgör slutspel

I det andra matchparet möts grundseriens andraplacerade HIFK och tredjeplacerade SIF. HIFK slutade som knapp tvåa i grundserien, med lika många poäng som Dicken. Även i den övre slutserien slutade HIFK på andra plats. Laget stod för flest mål under säsongen, och hade två skyttar, Johanna Hilli och Linda Cainberg, bland de fem bästa i grundserien. Enligt HIFK:s Ida Väyrynen är det trots detta inte anfallet som kommer att avgöra serien.

– Vi behöver ha ett mycket hårt försvar och kontra snabbt. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att det blir svagt med mål i serien, för vi har båda bra skyttar säger Väyrynen.

Utmanande Sjundeå IF slutade på tredjeplats i den övre slutserien efter en bra grundserie. I kvartsfinalerna besegrade SIF Grankulla IFK i två raka matcher. Även SIF stödjer sig på ett tätt försvarsspel. Laget släppte in endast 31 mål i de två matcherna mot GrIFK.

– Vi kan uppröra HIFK med ett starkt försvar. Förhoppningsvis även slå till med några snabba mål, säger SIF tränaren Harry Wikström.

Yttern Aino Pietiläinen instämmer och poängterar att det inte går att koncentrera sig på någon särskild motståndare, de är alla bra. Enligt Pietiläinen lämpar sig rollen som utmanare i matchparet väl.

– Jag anser att det är lättare att vara utmanaren, speciellt på den mentala sidan.

1.4.2017

15:45 HIFK-SIF, Idrottshuset

16:00 Dicken-ÅIFK, Britas

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning