Fyra kandidater till Den Nya Akademiens pris

Kim Thúy är en av fyra författare som har chans till Den Nya Akademiens litteraturpris. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Folket har fått rösta på sin favorit – nu har fyra finalister utsetts bland de från början 47 nominerade författarna till Den Nya Akademiens litteraturpris. Listan på de nominerade författarna samlades av Sveriges bibliotekarier, och omröstningen var öppen för människor i alla länder.

På organisationens hemsida presenteras de fyra författare som har chans att bli tilldelade priset: Maryse Condé från Gouadeloupe, japanska Haruki Murakami, Neil Gaiman från Storbritannien och vietnamesiska Kim Thúy.

Den Nya Akademien är en ideell förening som bildades när Svenska Akademien krisade som värst i våras. Det var Alexandra Pascalidou som tog initiativet till en alternativ akademi i början av maj när det stod klart att årets Nobelpris i litteratur skjuts upp.

Nu är det en jury på fyra personer som ska ta fram pristagaren. Vem som tilldelas priset tillkännages den 12 oktober, och priset delas ut i december. Därefter är det tänkt att organisationen ska upplösas.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03