Fyra fick tvååriga stipendier – i fjol var de nio

Dafna Maimon tror att stipendiet kommer att ha en jättefin inverkan på hennes konst. Selfien togs på fredagen på flygplatsen i Berlin. Bild: Ethan Hayes-Chute/SPT

Svenska kulturfondens tvååriga arbetsstipendier är eftertraktade. Dafna Maimon från Borgå är otroligt glad över att nu få koncentrera sig på konsten.

I årets utdelning får Sabine Forsblom, Tatjana Brandt, Kaj Korkea-aho och Dafna Maimon varsitt tvåårigt arbetsstipendium värt 48 000 euro. De tre förstnämnda får stipendiet för litteratur, i Forsblom och Korkea-ahos fall är det för skönlitteratur medan Brandt främst skriver essäer och facklitteratur. Dafna Maimons arbetsstipendium är inom bildkonst.

I fjol fick nio personer ett tvåårigt stipendium. I år är de fyra. Varför, Annika Pråhl, kulturombudsman på Svenska kulturfonden?

– Det varierar från år till år, fyra eller fem brukar få stipendium för mer än ett år. Vi har en fastslagen penningram som ger möjlighet att ge 77 stycken ettåriga arbetsstipendier. Ger vi tvååriga innebär det att färre personer kan få arbetsstipendium.

Glad Maimon

SPT ringer upp Dafna Maimon. Det visar sig att hon står i beråd att stiga ombord på ett flyg från Berlin till London. Hon är fullständigt lyrisk över stipendiet.

– Det är en otrolig lättnad, det är första gången i mitt liv som jag haft en inkomst att räkna med under en så lång tid. Jag har många projekt på gång, det är fint att kunna satsa 100 procent på dem. Det är nästan svårt att tro att det är sant, säger Maimon som bland annat ska vara i USA i sommar.

Maimon, snart 36, bor i Berlin men det är Borgå, där familjen bor, som är hemma. Efter att ha gått i det som hette Borgå hantverks- och konstindustriskola flyttade hon till Nederländerna där hon blev färdig från konstakademin 2008. Sedan dess har hon varit frilans.

– Jag gör performance och film, det mesta handlar om människans psykologi och emotionella landskap. Nu när jag börjar bli äldre blir projekten större.

Hon har en utställning och ett performance-projekt på Kim Center Contemporary Art i Riga i april–juni, det är en uppföljare till utställningen Family Business som just tog slut på SIC i Helsingfors.

– Det är ett större projekt som jag kommer att jobba på en längre tid, eftersom jag filmar in en ny film i Riga, säger Maimon.

Premiär för trollkarl

Utöver de fyra tvååriga arbetsstipendierna beviljades 68 ettåriga arbetsstipendier. Enligt Annika Pråhl var ansökningarna i linje med tidigare år.

– Inom formgivning hade vi några nya namn, inom bildkonsten fanns det många välkända namn. Inom musiken hade vi många ansökningar, men lite färre låtskrivare. Procentuellt får scenkonsten mest, de som jobbar på finlandssvenska teatrar har svårt att få arbetsstipendier av andra bidragsgivare.

Om det står mellan någon som fått bidrag flera gånger och nya förmågor prioriteras de senare. Pråhl lyfter fram till exempel skådespelaren Andrea Björkholm och Robert Jägerhorn, som får ett ettårigt arbetsstipendium inom scenkonst.

– Det är första gången vi stöder en trollkonstnär, säger Pråhl.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning