Fyra svenska bränder går inte att släcka

I Sverige är närmare 500 personer evakuerade från sina hem på grund av de kraftiga skogsbränder som härjar i olika delar av landet.– Vi befinner oss i den kanske allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

Läget är mycket allvarligt, konstaterar Sveriges statsminister Stefan Löfven och Dan Eliasson, chef för MSB, vid en presskonferens på fredagen.

Fyra av bränderna bedöms nu så allvarliga att de inte går att släcka för närvarande, berättar Marcus Årskog, talesperson för MSB:s speciella organisation för skogsbränderna. Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik som är allvarligast.¨

Skogsbränderna härjar i nästan alla delar av Sverige. Bild: TT

– De har växt sig så stora att de inte går att släcka nu. Det vi kan göra nu är att jobba med att begränsa dem så de inte far mot byar eller samhällen, säger han.

Totalt är nu mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem, berättar han.

Alla de fyra vattenbombningsplanen är nu samlade i Gävleborgs län, och kämpar med bränderna runt Ljusdal. Det är där de bedömts vara mest effektiva utifrån väder och andra omständigheter, förklarar Marcus Årskog. Dessutom är mängder av helikoptrar i gång, berättar han. Frågan är ju om det inte blir trångt i luftrummet. Men enligt Årskog fungerar det bra.

– Det finns ett franskt plan i Gävleborg som flyger omkring och koordinerar vattenbombningsplanen, och dirigerar var de ska vattenbomba. Försvarsmakten bistår också med samordning. De är experter på sådant. De bistår också med bränsle till planen.

Sverige får nu allt mer hjälp utifrån.

– MSB tillhandahåller en lista på helkopterföretag. Räddningstjänsterna tar kontakt med företagen själva, och MSB har också rekvirerat helkoptrar från Norge.

Därutöver är fem helikoptrar på väg från Tyskland under dagen, och en helikopter från Litauen.

– Det bubblar i hela Europa, i den räddningsorganisation som finns gemensamt. De inventerar sin utrustning och kommer med erbjudanden till MSB hela tiden, som vi utvärderar, säger han.

Runt 40 bränder

Det brinner på flera ställen i Sverige. Antalet skogsbränder i landet ändras hela tiden, men vid lunchtid bedömde MSB att det brinner på ett fyrtiotal ställen runtom i landet.

– Vi håller bekämpningslinjerna och bandvagnar kör fram och tillbaka över våtmarken för att skapa brandgator, säger Anders Rosén, presskommunikatör Mora brandkår.

Räddningstjänsten har även lagt ut slang längs med den östra sidan av brandområdet för att skapa ett sprinklersystem. Men förutom just slang är inte räddningstjänsten i Dalarna i akut behov av några ytterligare resurser.

Torkan och den extrema värmen gör att bränderna tar sig djupt ned i marken, berättar Marcus Årskog.

– Branden i Västmanland 2014 startade i juli. Den var helt släckt först i mars 2015.

Fakta

De svenska skogsbränderna i siffror

Enligt SOS Alarm, det svenska nödcentralsverket, hanterades 57 terrängbränder runtom i landet på torsdagskvällen. Hittills i juli har det varit mer än tre gånger så många bränder jämfört med motsvarande period förra året.

Totalt har 13 så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer – merparten hemvärnssoldater – samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.

Polisen i region Mitt får förstärkning med poliser från polisregionerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar.

Norge ska skicka ytterligare fyra helikoptrar, utöver de sex som redan är i Sverige.

Danmark skickade 22 brandmän till Sverige under torsdagsmorgonen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03