Fyra av fem ger tummen ner för surfande bakom ratten – "Hjärnan väljer Facebook, inte trafiken"

Bild: Mostphotos

Fyra av fem finländare anser att det är en allvarlig trafikförseelse att sms:a eller surfa på sociala medier bakom ratten, visar en enkät av Trafikskyddet.

Att rattsurfa medan man väntar på att trafikljuset ska slå om till grönt är något som drygt hälften anser vara fel. Lika många anser att det är en allvarlig trafikförseelse att tala i mobilen utan handsfree.

– Institutet för olycksinformation har uppgett att mobiltelefonen är en delorsak till åtminstone 3–4 dödsolyckor per år, säger Tapio Heiskanen, kontaktchef på Trafikskyddet.

Heiskanen påpekar att föraren inte nödvändigtvis hinner reagera på överraskande situationer i tid om uppmärksamheten är riktad mot mobilen i stället för trafiken.

– När man skriver eller läser meddelanden, använder sociala medier eller sms:ar har man ögonen och tankarna på något annat än trafiken i flera sekunder åt gången. Under den tiden hinner vad som helst hända, säger Heiskanen.

– Hjärnan väljer textmeddelandet eller Facebook-uppdateringen som primär uppgift utan att föraren inser det. Att följa med trafiken hamnar då ohjälpligt i andra hand.

Trafikskyddets enkät gjordes av Kantar TNS i maj. Den besvarades av 1 035 finländare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03