Fyra års fängelse för dråpförsök mot eget barn: Mamman körde mot långtradare på riksväg 6

Tingsrätten i Östra Nyland dömde den 35-åriga kvinnan till fyra års fängelse. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Östra Nylands tingsrätt har dömt en 35-årig kvinna till fyra års fängelse för dråpförsök. Kvinnan försökte begå självmord tillsammans med sin treåriga son.

Händelsen ägde rum på riksväg 6 i Lovisa hösten 2017 just efter att mamman hade hämtat sin son från barnets pappa i Elimäki.

I domen kan man läsa att kvinnan var på vägen hem mot Vanda när hon girade hon över på fel sida av vägen och siktade rakt mot en långtradare i 100 km/h. Långtradaren, som körde i omkring 80 km/h, lyckades ändå väja mot högra vägrenen. Mammans bil törnade mot långtradarens framhörn och vidare mot släpvagnen, varefter den åkte mot en bil där en pappa och mamma satte tillsammans med deras några månader gamla dotter.

Alla överlevde kollisionen.

Mammans försvar har hela tiden nekat till dråpförsök, och hävdar att det var en olycka. Hon kunde ha somnat på grund av medicinerna och alkoholen, och gled därför över på fel sida av vägen. Pojken satte också i en bilstol för barn, vilket skulle betyda att målet inte var att döda honom.

Tingsrätten ansåg ändå att åklagarens tolkning av händelserna var den korrekta: Kvinnan är sjukskötare till yrket, och därför mycket medveten om vilka effekter medicinerna hon tog skulle ha – särskilt i kombination med alkoholen.

Att hon med flit körde mot långtradaren understöds också av att hon hade hämtat barnet från pappan, och att hon på vägen hem stannade för att ta medicinerna Tramadol och Sirdalud som bägge påverkar nervsystemet. Hon stannade också en andra gång för dricka spriten, trots att hon normalt inte använder alkohol. Efter det minns hon inget, och hon har inte kunnat förklara varför hon tog medicinerna och drack spriten när hon hade sin son med sig i bilen.

Såväl långtradarföraren som föraren i bilen bakom har berättat att mamman svängde över på fel sida av vägen en gång före kollisionen, för att sedan återgå till den egna filen. Det var andra gången som hon stannade kvar på fel sida så att långtradaren måste väja, för att sedan kollidera med vägräcket. Kollisonen med mammans bil trasade sönder vänster framdäck på långtradaren så att fordonet åkte över på fel sida av vägen och orsakade en kollision med ytterligare en annan bil.

I bakgrunden ligger en vårdnadstvist. Mamman och hennes tidigare man hade grälat om vårdnaden sedan skilsmässan, och kollisionen ägde rum tre dagar efter att Vanda tingsrätt slagit fast att pappan har rätt att träffa barnet.

Tingsrätten slog på tisdagen fast att det var fråga om ett självmordsförsök med syfte att ta också sonen med sig. Den 35-åriga mamman dömdes till fyra års fängelse för dråpförsök, grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning