Fynd tyder på att Homo sapiens utvandrade från Afrika tidigare än forskare trott

Ett kranium från grottan Apidima i Grekland som har visat sig tillhöra Homo sapiens och vara 210 000 år gammalt. Bild: Katerina Harvati/AP/TT

Ett kranium som hittats i en grotta i Grekland har visat sig vara 210 000 år gammalt. Fyndet är det äldsta beviset på moderna människor i Europa och tyder på att Homo sapiens vandrade ut från Afrika till Europa 150 000 år tidigare än man hittills trott.

I slutet av 1970-talet hittades två fossiliserade kranier i grottan Apidima i södra Grekland. Forskare har nu kunnat åldersbestämma skallarna, bland annat med hjälp av datormodeller och radiometrisk datering. Den ena visade sig vara 170 000 år gammal och tillhöra en neandertalare. Men till forskarnas förvåning var den andra skallen 40 000 år äldre och härrör från den moderna människan Homo sapiens.

Det innebär att kraniet är mer än 150 000 år äldre än tidigare kvarlevor av Homo sapiens som har hittats i Europa, skriver Nature som publicerat forskningsresultaten.

– Det visar att spridningen av Homo sapiens ut från Afrika inte bara inträffade tidigare, för mer än 200 000 år sedan, utan också nådde geografiskt längre, ända till Europa, säger paleoantropologen Katerina Harvati till nyhetsbyrån AFP.

Fyndet förändrar förståelsen av hur den moderna människan befolkade Europa och stödjer idén att Homo sapiens under tiotusentals år gjorde flera försök att utvandra till Europa.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning