Fylld zucchini

Buljongkokta röda linser blir snarare gula linser efter tillagning. Bild: TT

Zucchini har ett härligt, krispigt tuggmotstånd. Den gurkliknande grönsaken går också att gröpa ur och fylla med smaksatta linser.

Linsfyllda zucchini

För 4 personer, 35 minuter

4 små zucchini

3 dl röda linser

1 tsk finhackad timjan

1 tärning grönsaksbuljong

10 dl vatten

örtsalt och peppar

Att äta till:

150 g färsk broccoli

2 morötter

1 gul lök

1 röd paprika

rapsolja

ajvar relish

Gör så här:

1. Röda linser behöver inte blötläggas, men de måsta sköljas i kallt vatten. Lägg dem sedan i en kastrull och tillsätt vatten, hackad timjan och buljongtärningen. Koka upp och sjud under lock i 10 minuter. Smaka av med örtsalt och peppar.

2. Dela zucchini på längden och skrapa ut det mjuka innanmätet. Fyll på med röda linser och baka i ugnen på 150 grader i 15 minuter.

3. Strimla zucchinibitarna som blev över. Dela broccolin i små buketter, skala och strimla morötterna fint, skiva gula löken och skär paprikan i mindre bitar. Woka allt med rapsolja. Servera med zucchini och ajvar relish.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning