Fyll frysen med vardagsmat så minimerar du disk och matlagning

Av samma grundrecept på köttfärssmet kan man laga köttfärslimpa, köttbullar eller biffar. Köttfärslimpan kan fyllas med grönsaksrester och ost. Bild: Karin Lindroos

Passa på att förbereda många rätter då du är i farten i köket. Att laga dubbelsatser sparar tid, tålamod och disk då så gott som alla måltider äts hemma nu.

Soppor, lådor och grytor är utmärkta maträtter för den som har begränsat med tid men ändå vill servera god, billig och hälsosam vardagsmat. Passa på att laga mycket mat då du ändå är i gång och frys in så du har mat för kommande dagar.

– Makaronilåda passar utmärkt att frysa in. Frys gärna in den i portionsbitar så kan du ta upp enligt behov, säger Elisabeth Eriksson, Marthaförbundets hushållsrådgivare.

Det är viktigt att snabbt kyla ner den färdiggräddade makaronilådan, till exempel ute på trappan eller balkongen så länge det är svalt ute. Och kom ihåg att ta upp maten ur frysen och ställa den i kylskåpet i tid. Det tar ungefär ett dygn för makaronilådan att tina upp, beroende på portionsstorleken.

– Då du ska värma makaronilådan kan du ställa den i en kall ugn för att också utnyttja förvärmen. Kontrollera att maten är ordentligt uppvärmd innan du serverar den, maten ska vara genomhet med tanke på livsmedelshygienen. Det går också bra att steka makaronilådan i stekpanna, tipsar Eriksson.

Lasagne är en annan maträtt som det lönar sig att laga dubbelsats av, eftersom det sparar både disk och tid. Det går bra att frysa in en ogräddad lasagne och grädda den före servering.

Frys in i mjölkpaket

Då du lagar purésoppa kan du ta den största kastrullen du har och koka en soppa som fyller hela kastrullen. Kyl den snabbt och frys in till exempel i tomma mjölkförpackningar. Du lär dig snabbt att till exempel en liter soppa räcker till en måltid i din familj.

Soppan håller bättre om man inte tillsätter fett förrän den fryses ner. I stället kan man smaksätta med en skvätt grädde eller färskost när soppan värms upp. Eller varför inte blanda i chili för att få lite sting?

Andra sätt att skapa variation är att servera soppan med en yoghurtsås eller brödkrutonger av torra brödkanter som kryddas med vitlök och steks eller rostas i ugnen.

Potatis med skal på

Andra förberedelser som underlättar matvardagen är att färdigt skala morötter och skära dem i stavar, så att de är lätta att plocka fram. En kålsallad med dressing håller sig fräsch länge i kylskåp, och de sista resterna kan du fräsa upp innan du äter dem om du tröttnar på salladen.

Passa på att koka mer potatis än ni äter till en måltid, så kan du steka potatis, laga pyttipanna, potatissallad eller riva ner den kokta potatisen i en rieska. Potatis som kokas med skalet på har längre hållbarhet.

Barnfamiljen som veckohandlar kommer kanske hem med ett helt kilogram köttfärs. Då lönar det sig att göra köttfärssmet enligt ett grundrecept, som sedan blir till köttbullar, burgare eller frikadeller som kokas i buljong och fryses in. Eller varför inte laga en plåt med grekiska köttbullar som steks i ugnen för att slippa matos.

– Alla måltider behöver inte vara perfekta. Men ofta ger det en känsla av kontroll över matvardagen då man har mat i frysen och rester i kylskåpet. Kom ihåg att skriva innehåll och datum på frysaskarna och ät först upp det du först fryst in.

Makaronilåda ur Marthas kokbok

4 portioner

Gör dubbelsats av makaronilåda och frys in det som blir över i portionsbitar. Bild: Karin Lindroos

200 g makaroner

vatten, salt

1–2 lökar

1 1/2 msk smör

300 g köttfärs

salt, vitpeppar

Äggstanning:

4 dl mjölk

2 ägg

salt, muskot

2 msk riven ost

1 msk ströbröd

Koka makaronerna nästan mjuka i rikligt med lättsaltat vatten.

Fräs löken i smör, tillsätt köttet och låt det få färg. Smaksätt.

Varva de kokta makaronerna och köttet i en smord form (överst och underst makaroni).

Blanda äggstanningen och slå den över puddingen. Strö riven ost och ströbröd över.

Grädda i 200 grader i cirka 30–40 minuter.

Lasagne med linser

En lasagne kan frysas in ogräddad och gräddas före serveringen. Bild: Karin Lindroos

Fullkornslasagneplattor

Grönsakssås:

1–2 pressade vitlöksklyftor

1 finhackad rödlök

2 tsk basilika

1 tsk timjan

400 g tomatkross

1 buljongtärning

2 dl vatten

2 dl röda linser

2 morötter

1 bit palsternacka

½ tsk salt

1 tsk socker

1 tsk sambal oelek

1 dl turkisk yoghurt/crème fraiche

Ostsås:

6 dl mjölk

1 dl vatten

¾ dl vetemjöl

1 tsk salt

100 g riven ost + 50 g till gratinering

vitpeppar

Börja med grönsakssåsen: fräs lök, vitlök och örter till mjuk i olja. Tillsätt tomatkross, buljong, vatten och sköljda linser. Låt koka 15 minuter.

Riv morot och palsternacka och tillsätt rotsakerna i slutskedet av koktiden. Smaka av såsen med kryddor och turkisk yoghurt.

Koka ostsåsen i en tjockbottnad kastrull: häll i mjölk och vatten, vispa ner mjölet och värm under omrörning. Låt såsen koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och smält ner riven ost.

Häll ett tunt lager grönsaks- och ostsås på bottnen av en smord form. Varva lasagneplattor med fyllningen och avsluta med lasagneplattor och ett lager ostsås.

Strö över riven ost och tillaga i cirka 50 minuter i 175 grader.

Sötpotatis-linssoppa med kokosmjölk

Smaksätt purésoppan med en skvätt grädde eller lite chili då du värmer upp den. Det är också gott att servera en yoghurtsås till. Bild: Karin Lindroos

1 gul lök

1 skalad vitlöksklyfta

½ chilifrukt

800 g sötpotatis

1 dl torkade röda linser

2 msk riven ingefära

2 tsk spiskummin (eller currypulver)

4 dl kokosmjölk

5 dl grönsaksbuljong

salt, svartpeppar

Korianderyoghurt:

2 dl naturell yoghurt

1 dl hackad koriander

½ krossad vitlöksklyfta

salt, peppar

Skala löken och vitlöken och finhacka. Finhacka chili.

Hetta upp en kastrull med lite olja och fräs lök, vitlök och chili.

Skala och skär sötpotatisen i mindre tärningar. Lägg alla ingredienser i kastrullen, koka upp och låt koka i 15–20 minuter tills sötpotatisen är ordentligt mjuk.

Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurten med hackad koriander och smaksätt med vitlök, salt och peppar. Servera med soppan.

Köttfärssmet

– grundrecept till limpa, rullader, bullar, pannbiff

10–12 portioner

1 kg köttfärs

2 dl havrekli eller flingor eller 3 kokta kalla potatisar

4 dl vatten

2 lökar

2 ägg

2 tsk salt

1 msk oregano

1 tsk svartpeppar

1 msk paprikapulver

Mät upp de torra ingredienserna i en skål, slå på vattnet. Låt svälla i cirka 10 minuter. Alternativt riv den kokta potatisen.

Hacka löken och fräs i panna. Blanda samman kött, lök, ägg och utdrygningsmedel. Forma färsen till en limpa eller två mindre och stek i 200 graders ugn i cirka 30 minuter.

Du kan också forma smeten till bullar eller biffar och steka dem i 250 graders ugn i 10 minuter.

Smaksätt gärna köttfärsen med till exempel kanel, olika örter, vitlök, kapris, senap, svamp, paprika eller aubergine.

Av samma köttfärssmet kan du med fördel göra många olika maträtter. Speciellt köttfärslimpan är en bra resträtt då du kan fylla den med exempelvis grönsaker och ost.

Av samma grundrecept på köttfärssmet kan man laga köttfärslimpa, köttbullar eller biffar. Köttfärslimpan kan fyllas med grönsaksrester och ost. Bild: Karin Lindroos

Frikadeller

Utgå från grundrecepten på köttfärssmet

Koka upp 1 liter vatten med 2 buljongtärningar. Forma jämnstora köttbullar och koka dem i buljongen i cirka 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Låt svalna snabbt för infrysning eller låt puttra med i en god sås.

Frikadellerna är bra mat att ha på lut i frysen för kommande måltider. Tomatsås eller citronsås smakar gott till frikadeller.

Plåträtt – vegetarisk eller med kyckling

Blandade grönsaker och kyckling steks på en ugnsplåt plåt och kompletteras med färska grönsaker, örter och ost när plåten tas ur ugnen. Maträtten tillreds i tre steg.

Plåträtten kan varieras enligt tycke och smak. Allting tillreds i ugnen på samma plåt. Bild: Karin Lindroos

600 g potatis

3 morötter

1 rödlök

½ blomkål

olivolja

salt, peppar

2–3 hönsfiléer eller 1 burk kikärter

Såsen:

1 dl olivolja

1 msk sojasås

1 msk balsamvinäger

1 tsk sesamolja

1 tsk honung

1 krossad vitlök

Toppning:

½ paprika

färska örter

Fetaost eller annan ost

Sätt varmluftugnen på 200 grader.

Tvätta potatisarna och morötterna och lägg på en ugnsplåt. Skär rödlöken i klyftor och blomkålen i buketter. Ringla på olivolja och smaksätt med salt och peppar. Ställ in plåten i en het ugn i 15 minuter.

Blanda såsen och vänd kycklingfiléerna i den, smaksätt med salt och peppar.

Ta ut ugnsplåten efter 15 minuter och lägg filéerna ovanpå grönsakerna. Ringla på resten av såsen och ställ plåten tillbaka in i ugnen i 15 minuter.

Vegetariska alternativet: använd kokta kikärter eller pulled havre och samma sås som ovan. Värm i ugnen cirka 10–12 minuter.

Ta ut plåten ur ugnen när kycklingfiléerna är genomstekta – dubbelkolla genom att skära ett snitt i dem.

Sprid strimlad paprika och smulad fetaost över plåten. Garnera med basilika.

Potatisrieska

Överblivna kokta potatisar eller rester av potatismos kan blandas ner i smeten då du lagar rieska. Bild: Karin Lindroos

1 påse potatisflingor eller 2 dl överblivet potatismos

4 dl vatten

½ dl olja

1 tsk salt

2 dl kornmjöl

1 dl vetemjöl

Blanda potatisflingorna i ljummet vatten eller använd överblivet mos. Man kan också mosa 4–5 överblivna kokta potatisar.

Tillsätt mjukt smör, salt och mjöl. Blanda degen väl. Arbeta direkt ut degen på mjölat bakbord.

Rulla degen till en längd som delas i 8–10 delar. Platta ut delarna till ½ cm tjocka brödskivor. Nagga dem med en gaffel. Grädda bröden i 225 grader i cirka 15 minuter. Servera rieskorna varma.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning