Fuskmisstankar om Finlands 5-0-seger mot Malta

Bild: Lehtikuva/AFP/Cenk Ozel

Medborgarorganisationen Federbet, som jobbar för att avslöja matchmanipulation, meddelade på tisdagen att matchen mellan Finland och Malta hörde till kategorin underlig.

– Vi anklagar ingen. Men vi fick tecken som tyder på vadslagning som kanske inte tål dagsljus i samband med matchen. Oddsen var märkliga och resultatets odds likaså, säger Federbets generalsekreterare Francesco Baranca till Yle.

Han understryker att han på inget sätt anklagar det finska landslaget för fusk. Enligt honom spelades under helgen också en annan match där underlig vadslagning ägde rum. Georgien gjorde fyra mål på Litauen under en och samma halvlek.

– Vi vill uppmärksamma myndigheter och spelbolag på ovanligt beteende på vadslagsningsfronten. Vi märkte att något var konstigt under matchen mellan Finland och Malta.

Forskningschef Jouko Ikonen vid Finlands etiska central lade märke till uppmärksamheten som Finlands 5-0-seger gav orsak till.

– Jag har sett matchen och målen och på basis av denna information går jag inte vidare med ärendet. Det finns ingen orsak att misstänka Finland för något alls, säger Ikonen.

Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande tänker höra sig för via traditionella kanaler.

– Vi kontaktar Uefa och kollar om de vet något mera om saken. Rykten som dessa uppstår med jämna mellanrum inom internationell fotboll och vi vill veta mera. För tillfället känner jag inte till något som skulle tyda på kriminell aktivitet i samband med matchen, säger Casagrande.

Finland vann matchen med 5-0, landslagets största seger på åtta år.

Enligt Federbet är över 1000 matcher per år i Europa utsatta för matchmanipulering av något slag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03