Funktionsnedsatt födde barn efter misstänkt våldtäkt

En kraftigt funktionsnedsatt kvinna på ett vårdhem i Phoenix i USA födde ett barn efter en misstänkt våldtäkt. Arkivbild. Bild: TT/AP/Ross D. Franklin

En vårdare i amerikanska Arizona åtalas för att ha förgripit sig på en patient som beskrivs som gravt funktionsnedsatt. Att patienten våldtagits upptäcktes först när hon fick födslovärkar.

Offret är en kvinna i 30-årsåldern som vårdats på hemmet i Phoenix sedan hon var med om en olycka som barn. Hennes föräldrar beskriver att hon kan reagera på ljud, göra vissa ansiktsrörelser och har viss rörelseförmåga även i huvudet, armar och ben. Enligt föräldrarna är hon inte i koma, utan har "betydande intellektuella funktionsnedsättningar".

"Hon har känslor", skriver dem i ett uttalande enligt lokalkanalen ABC15.

Fick värkar

Att kvinnan utsatts för brott upptäcktes när hon fick värkar i slutet av december. Enligt larmsamtalet från vårdhemmet säger personalen att man inte visste att hon var gravid. Det nyfödda barnet och kvinnan fördes till sjukhus för vård i slutet av december.

Födseln gjorde att ett omfattande utredningsarbete inleddes, där polisen samlade in dna från alla manliga anställda vid vårdinrättningen och jämförde proverna med det nyfödda barnet.

Nekar till brott

Det ledde till att en 36-årig vårdare som arbetat på boendet sedan 2011 nu åtalas.

– Från den första minuten vi blev medvetna om det här brottet, ett sexuellt övergrepp, så har vi arbetat i princip konstant varje dag, varje natt, sju dagar i veckan för att försöka att lösa det här fallet, säger Phoenix polischef Jeri Williams, enligt USA Today.

Den misstänkte mannen nekar till brottet. Hans advokat Dave Gregan säger att man planerar att utföra egna dna-test.

– Det finns inga direkta bevis på att han utfört de här brotten, säger advokaten Dave Gregan USA Today.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning