Funkar zinkspray mot förkylningen?

Förkylningssäsongen är här. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa - Mostphotos

På apoteken finns många receptfria produkter som säger sig hjälpa mot förkylningar. Stämmer det? HBL har frågat två läkare.

Just nu syns förkylningsmedicinerna i marknadsföringen, och en av den är en finsk uppfinning med zink som man ska spreja i halsen för att lindra förkylningen. I handeln kostar en flaska på 20 milliliter cirka 20 euro.

Läkaren Kirsi Valtonen, som jobbar med infektionssjukdomar i Vanda, hävdar bestämt att det inte finns någon vård som biter på själva förkylningsviruset. Däremot går det att lindra symtomen. Om zinksprejerna säger hon så här:

– Det finns somliga bevis på att zink kan förkorta längden på förkylningssymtomen, men zinken bör helst vara i formen av acetatsalt och dosen tillräckligt stor. De andra receptfria läkemedlen finns det inga bevis för att de fungerar.

Lönar det sig att köpa apotekens förkylningspreparat då?

– Själv skulle jag inte göra det, för produkterna är överraskande dyra och har inga övertygande bevis på att de är effektiva. Dessutom kan de ha biverkningar, säger Valtonen.

Sanna Isosomppi, smittskyddsläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, poängterar också att det inte finns några särskilda läkemedel som botar förkylningar.

– Vid feber och smärta kan man använda receptfria värktabletter som paracetamol och antiinflammatoriska läkemedel, som bevisligen lindrar smärtan och sänker febern. Nyttan med övriga receptfria mediciner har inte kunnat bevisas i forskningen.

I en intervju i fjol sade provisorn Tiina Kuosa till Apotekarförbundets kundtidning För din hälsa att zink i studier har konstaterats förkorta förkylningar med upp till en tredjedel.

– I studierna har man använt riktigt stora doser, cirka 80 milligram.

I till exempel den finska produkt som finns på marknaden ska fyra sprejningar innehålla 9,4 milligram zink.

En finsk-australisk undersökning från 2015 har visat att sugtabletter med zink minskade på snuvans längd med 34 procent, på nästäppans längd med 37 procent och på hostans längd med 46 procent. De undersökta fick då dagligen i sig en dos på mellan 80 och 92 milligram zink.

"Extremt anpassningsbart"

Orsaken till att ingen ännu uppfunnit ett botemedel mot förkylning beror på att det finns en myriad av olika virus man kan drabbas av. De är över 200 stycken. Det virus som de allra flesta drabbas av kallas för rhinoviruset.

– Virusen är extremt anpassningsbara och av den orsaken är det svårt att utveckla en fungerande medicin, säger Kirsi Valtonen i Vanda.

Går du till läkaren med förkylning är råden du får för att lindra symtomen alltid samma: se till att vila och få i dig tillräckligt med vätska. Halsont, huvudvärk och muskel- eller ledsmärtor kan lindras med antiinflammatorisk medicin och med paracetamol.

– Om febern är hög lönar det sig att få ned den med läkemedel. Har man bara lite högre temperatur än vanligt är det inte nödvändigt med medicin, säger Valtonen.

När Isosomppi känner att förkylningen håller på att bryta ut brukar hon tänka på följande:

– Jag försöker att förebygga att andra blir smittade genom att hålla fast vid en god hostnings- och handhygien och så håller jag mig hemma. Risken för att smitta andra är nämligen störst i början av sjukdomen.

Valtonen jobbar också med att bygga upp sitt immunförsvar.

– Jag litar på att tillräcklig vila och mångsidig kost funkar. Dessutom försöker jag leva i samexistens med mikroberna i min omgivning. Jag undviker att städa i onödan.

Smittskyddsläkaren Sanna Isosomppi jobbar vid Institutet för hälsa och välfärd, THL. Bild: THL

Så hostar du rätt

Det finns flera riktigt konkreta knep för att mota förkylningen i grind och för att hindra att den sprids. Efter ett toalettbesök gäller det att tvätta händerna i minst 40 sekunder men gärna upp till en minut.

– Händerna ska gnidas in med tvål helt och hållet och sedan sköljas omsorgsfullt. Därefter ska de torkas noggrant, helst med pappershanddukar för engångsbruk, säger Isosomppi.

Det finns också ett rätt sätt att hosta på: håll för munnen och näsan med en engångsservett varje gång du hostar eller nyser. Servetten ska sedan åka direkt i skräpkorgen.

– Om du inte har någon näsduk, hosta då i övre delen av ärmen på din tröja, inte i din hand. Tvätta handen med vatten eller tvål genast efter att du hostat eller nyst. Du kan också rengöra handen med handdesinfektion eller med en desinficerande servett.

De vanliga förkylningarna brukar ofta börja så här: det gör ont i halsen eller det svider i näsan.

Nästa steg är snuva och hosta. Vuxna känner sig ofta febriga och har ont på olika ställen på kroppen.

Barn kan till och med få hög feber.

Förkylningen, liksom influensan, smittar via luften, när en sjuk person hostar eller nyser.

Den kan också smitta om man rör vid en persons händer.

Det kan vara lätt att blanda ihop symtomen med influensa, som är värre än en förkylning.

Den som blir sjuk i influensa får vanligtvis först hög feber, muskelvärk, huvudvärk och illamående.

Dessutom kan man dras med en torr hosta, halsont, snuva och täppt näsa.

Barn kan också ha symtom i mage och tarmar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning