Fumio Kishida tillträder som Japans premiärminister i dag

Fumio Kishida blir Japans premiärminister i dag. Arkivbild. Bild: Du Xiaoyi/TT-AP

Fumio Kishida tillträder formellt som premiärminister i Japan på måndagen, med en regering där flera är allierade till den tidigare premiärministern Shinzo Abe och den avgående finansministern Taro Aso.

Fumio Kishida, 64, var tidigare utrikesminister och ses som en person som håller låg profil och söker samarbetslösningar. En del har beskrivit honom som en person som saknar karisma. Trots – eller kanske tack vare – den lågmälda framtoningen besegrade han de två motståndarna förra veckan och knep partiledarposten i styrande LDP.

Ett tidigt test för Kishida blir ett nyval den 31 oktober, som Kihsida planerar att utlysa för underhuset, enligt public service-bolaget NHK.

Tretton debutanter

Av tjugo ministerposter i Kishidas regering kommer tretton att fyllas av personer som tidigare inte varit ministrar, enligt medieuppgifter.

– Det är många nya ansikten, men jag får inte intrycket att de kommer att få Kihsidas popularitet att växa mycket, säger politiska analytikern Atsuo Ito.

Av de som står nära den tidigare premiärministern Shinzo Abe kan nämnas den nye partisekreteraren för LDP, Akira Amari, liksom utrikesminister Toshimitsu Motegi och försvarsminister Nobuo Kishi, där de båda sistnämnda behåller sina poster. Den tidigare finansministern Taro Aso väntas ersättas av sin svåger, Shunichi Suzuki, som bland annat varit OS-minister.

Tre kvinnor

Abes tidigare utbildningsminister Hirokazu Matsuno kommer också att få en nyckelroll, liksom Koichi Hagiuda. Nuvarande utbildningsministern och Abe-allierade Koichi Hagiuda förväntas byta portfölj och bli handels- och industriminister.

– Kishida vann valet med stöd av Abe och Aso, så nu är det dags för honom att återgälda tjänsten. Det är inte läge att bryta med dem, säger Ito.

Tre kvinnor – en mer än i dag – väntas få ministerposter, men inte några inom något av de tyngre ansvarsområdena.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning