Fullt krig mellan Olli och Skidförbundet

Harri Olli. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Problembarnet Harri Olli och Skidförbundet är i luven på varandra.

Harri Olli trädde fram framför reportrarna på en kort presskonferens i centrala Helsingfors på onsdag eftermiddag. Klädd i en kostym satte sig den 31-åriga backhopparen ner bakom ett bord och drog fram två papper. Utan att lyfta blicken läste Olli igenom pressmeddelandet och tystnade sedan medan kamerorna smattrade.

Vad handlade det hela om?

– För några veckor sedan fick jag en utredningsbegäran från Skidförbundet. Det handlade om en humoristisk video för en internetrealityserie. Skidförbundet ansåg att den strider emot mitt idrottarkontrakt. I dag på morgonen hade videon spelats upp 52 gånger på Youtube, berättar Olli med blicken stint fäst på pappret.

Olli tror att det är Skidförbundets sponsor Veikkaus som står bakom det hela. Olli tror att Veikkaus hade anmält videon som enligt bolaget ansett att Youtubevideon kan tolkas som reklam för penningautomat- och kasinospelverksamhet.

– Enligt dem som studerat juridik, och över huvud taget enligt någon med lite folkvett, är Veikkaus tolkning väldigt fantasifull, säger Olli.

Olli berättar att Skidförbundet meddelat att han måste ta ner videon senast på i morgon, på torsdag, klockan 16.00, annars upphävs Ollis idrottarkontrakt. Det skulle betyda att Olli inte kan tävla på internationell nivå kommande säsong.

– Jag har meddelat Skidförbundet att om de bryter mitt kontrakt, på det här olagliga sättet, går jag vidare med ärendet till idrottens skiljedomstol.

Olli anser att Skidförbundet är ute efter honom och han ifrågasätter varför förbundet koncentrerar sig på "sådant här strulande" med hemma-VM i Lahtis bakom knuten. Olli berättar att han satsar på att ta en plats i landslaget och att hans plan är att storsatsa fram till OS 2018.

– Trots att jag utsätts för press tänker jag inte lägga av, säger han.

– Genom att ordna den här presskonferensen ville jag berätta om vad som händer bakom kulisserna i förbundet och med samma få lugn och ro för att göra det viktigaste: att koncentrera mig på idrotten.

– Under tiden kunde medierna ta reda på vem som riktigt styr och ställer i Skidförbundet? Eller är det Veikkaus som dikterar vem som väljs till lagen och till ledningen. Hur väljs förbundets ledning egentligen, eller handlar det bara om skyddsarbetsplatser? I det stora hela kanske man borde fundera om man verkligen behöver ett organ som Skidförbundet? Då man tar en titt på OS-framgång de senaste åren kan de fråga sig hur det riktigt årligt sagt gått? Borde man kanske städa lite i de egna kontorshörnen, säger Olli.

Till sist tackar Olli för sig – och lyfter blicken ordentligt för första gången – genom att citera president Kekkonen.

– S-tans klåpare.

Efter den sista hälsningen besvarade Olli inga extra frågor.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03