Fullt i tågen under sportlovsveckorna

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sportlovssäsongen är i startgroparna och VR väntar sig 650 000 tågresenärer. Det stigande antalet tågresor beror främst på Lapplands popularitet som resemål.

Skolelevernas sportlov firas mellan vecka åtta och tio. På måndag är det dags för Nyland, Egentliga Finland, Satakunta och Åland att inleda semestern. Rusningen på riksvägarna och i tågen koncentreras till de tre följande veckosluten. De populäraste sportlovsdestinationerna ligger i Lappland, uppger VR i ett pressmeddelande.

I januari gjordes över en miljon tågresor i Finland, vilket är en ökning med nio procent. Det är främst tågresor mellan de stora städerna som har ökat, mellan Helsingfors och Uleåborg ökade trafiken med en fjärdedel. VR förutspår att sportlovssäsongen kommer att ge tågtrafiken ett ytterligare uppsving.

Det stigande intresset för Lappland är en orsak till tillväxten. Lapplandtågens sovvagnsplatser är praktiskt taget slutsålda under sportlovsveckorna, men det finns fortfarande plats i nattågens dagsvagnar.

I fjol ökade tågtrafiken till Lappland med fyra procent. Den resenärgrupp som har ökat mest är asiatiska turister. Efterfrågan på Lapplandsresor har stigit under alla årstider. I juni får rutten mellan Helsingfors och Kolari en ny tågtur och under höstsäsongen utökar VR utbudet med tolv nya turer till norr.

VR kommer att renovera 18 äldre vagnar för att utöka platsantalet. De kommer att tas i bruk på långsammare rutter, medan man flyttar över snabbare tåg till de populäraste rutterna. Nästa år kommer VR att ta 20 nya snabba tvåvåningsvagnar i bruk, vilket betyder 2 200 fler sittplatser.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03