Fullspikad sommar för Johaug – "behöver tävlingar"

Therese Johaug har vunnit sju VM-guld och ett OS-guld under sin karriär.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Therese Johaug tävlar redan i juni.

Therese Johaugs dopningsavstängningar är snart över – den 18 april får hon tävla igen – och enligt det norska riksidrottsförbundets regler får hon delta i landslagsverksamheten redan. Hon tränar inte ännu med landslaget, men från och med maj är hon med på alla träningsläger igen.

– Therese har aldrig stått över ett läger och planerar att vara med på alla den kommande säsongen – också höghöjdslägren under hösten. Hon deltar i allt, säger managern Jørn Ernst till Dagbladet.

– Den första landslagssamlingen blir i maj. Sedan är det Søgnefjellet.

Flera tävlingar i sommar

Hon kommer att tävla redan i juni – på rullskidor. De 30 juni står Sommerlandsprinten och den 1 juli kanalrennet i Lunde på schemat.

– Det är på tiden att hon får tävla igen och det är viktigt att några sådana starter. Det är först och främst för träningens skull, men efter att inte ha tävlat på så lång tid är det lite viktigare än förut. Det gör bra att få se var hon står i förhållande till de andra, säger Ernst.

Den sjufaldiga världsmästaren kommer att delta i fler tävlingar under sommaren. Hon är troligen med i Blinkfestivalen och Toppidrettsvekans rullskidlopp för att återfinna känslan för tävling efter att ha varit avstängd i praktiken i två säsonger.

Rekordform

Johaug blev inledningsvis avstängd i tretton månader efter att ha testat positivt för en anabol steroid i oktober 2016. Hon tränade stenhårt för att göra comeback i OS i Pyeongchang, men idrottens internationella skiljedomstol Cas krossade hennes OS-dröm genom att förlänga hennes avstängning till arton månader.

Efter beskedet tvingades hon ta ett träningsuppehåll för att samla sig mentalt. Det blev en två tre veckors paus innan hon återupptog träningen med målet inställt på VM i Seefeld 2019.

– Sedan jul har Therese tränat mycket bra. Testerna har visat att hon ligger väldigt bra till och har gått framåt. Både huvudet och benen är i det skick de ska vara, säger Ernst.

Snöpremiär i november

Johaug har varit förbjuden att träna med landslaget, men hon har tränat tillsammans med sin lillebror Karsten Johaug under den forne skidstjärnan Pål Gunnar Mikkelsplass ledning. Mikkelsplass kommer också att få en roll i hennes träning i fortsättningen.

Under träningen förra sommaren satte Johaug nya rekordnoteringar i fystesterna. Bland annat var hon starkare än förut. Allt tyder på att hon är i bra form, då hon slutligen återvänder till tävling på snön i Beitostølen i november.

– Det ser bra ut. Det ska bli bra att komma i gång igen, säger Ernst.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00