Fullmäktigemöte i Esbo blev bitter kamp mellan Sannfinländarna och Blå framtid

Timo Soini blev vald till andra vice ordförande i Esbo stadsfullmäktige. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Esbo stadsfullmäktiges sista möte för våren utvecklades till ett verbalt slagsmål mellan Sannfinländarna och Blå framtid i kampen om en plats i fullmäktiges presidium.

Det har på dagen gått två år sedan Sannfinländarna valde en ny partiledning på partistämman i Jyväskylä. Kort därpå splittrades partiet och Blå framtid grundades. Två år senare är ärren efter splittringen fortfarande djupa. Det här kom tydligt fram på Esbo stadsfullmäktiges möte på måndagskvällen. Valet av andra vice ordförande blev en kamp mellan Timo Soini (Blå framtid) och Arja Juvonen (Sannf.) Efter sluten omröstning segrade Soini med 33–23. 16 ledamöter röstade blankt. Sannfinländarna ansåg att det demokratiska resultatet från kommunalvalet 2017 och att överenskommelser som gjordes efter valet borde beaktas.

– Jag är besviken över hur ni tänker. Blå framtid är enbart ute efter att roffa åt sig platser. Ni ger inte mycket för de 500 000 som röstade på Sannfinländarna i valet 2017, sade Simo Grönroos (Sannf) upprört med hög röst.

De andra partierna i fullmäktige verkade främst pinsamt berörda över munhugget.

– Bespara oss den här showen. För mig är era tidigare bråk fullständigt egala, sade Mikko Laakso (Samlingspartiet).

Timo Soini verkade också illa berörd över hur hans före detta och nuvarande partikamrater rök ihop.

– Jag hoppas att det är sista gången vi är tvungna att följa med det här tragiska skådespelet, sade Soini.

Omröstning blev också aktuell när medlemmar i stadsstyrelsens olika sektioner skulle väljas. Esbo väljer nya medlemmar för sektionerna i stadsstyrelsen och fullmäktiges presidium efter att halva fullmäktigeperioden är avklarad. Inka Hopsu (De gröna) valdes till ordförande för fullmäktige och Markus Torkki (Samlingspartiet) till första vice ordförande.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning